Matopedia er et lisensbasert, digitalt læreverk for mat- og helsefaget i grunnskolen. Læreverket skal være et godt hjelpemiddel for lærerne i arbeidet med å gi elevene teoretisk og praktisk matkunnskap, og ikke minst skal det gi inspirasjon og bidra til å skape matglede.
Det digitale læreverket er tilrettelagt for lærere og elever på barnetrinnet (5.–7. trinn) og ungdomstrinnet (8.–10. trinn), og tilpasset læreplanen MHE01-02. Læreverket er laget i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet og har helse, bærekraft og matsvinn som gjennomgående temaer.
Læreverket Matopedia er et lisensbasert tilbud, og hver enkelt skole som ønsker det, kan kjøpe lisens. Vi åpner for bestilling av lisenser 9. august 2022. Fram til 26. august har skolen mulighet til å sikre seg lisens til redusert pris.
Lisensene gjelder for hele skolen, så det samles ikke inn noen personopplysninger. Ønsker du å lese mer om personvern, kan du gjøre det her.
Matopedia er opprinnelig utviklet av MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kom ut første gang i 2017. Fra og med skoleåret 2021–2022 er læreverket revidert i tråd med ny læreplan og nye kompetansemål, og det er tre av opplysningskontorene i det norske landbruket som står bak.
Det digitale læreverket inneholder leksjoner og oppskrifter, i tillegg til filmer og bildeserier som demonstrerer grunnleggende teknikker og metoder, og er brukervennlig for både lærere og elever. Undervisningsopplegget er gjennomarbeidet og klart til bruk, og egner seg for både erfarne mat- og helselærere, og lærere som nettopp har fått i oppgave å undervise i faget.
Matopedia inneholder også mye annet fagstoff om viktige tema som kjøkkenhygiene, mattrygghet, ernæring og kosthold, norsk og samisk matkultur og tradisjonsmat, smakssansen, bærekraftig matproduksjon og ‑forbruk, matsvinn og råvareutnytting samt dyrevelferd. Alle matvaregrupper er likeverdig omtalt, og oppskriftene inneholder en god balanse mellom retter basert på ulike råvarer
Alle leksjoner er knyttet til kompetansemål i læreplanen MHE1-02 og har en trinnvis oppbygging.
Det digitale læreverket er tilgjengelig på både bokmål og nynorsk.
Matopedia.no er ikke med på listen over læremidler som får innkjøpsstøtte av Utdanningsdirektoratet. For å komme på listen må alle punktene i tabellen være dekket.
Matopedia dekker følgende kriterier
JA
NEI
Bidrar til å dekke kompetansemålene i mat og helse
X
Følger lovverk for personopplysninger
X
Følger lovverk for universell utforming av læremidler
X
Finnes både på bokmål og nynorsk
X
Har flere digitale funksjoner enn muligheten til å få opplest tekst
X
Bruker Feide som innloggingsfunksjon
X
Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat), Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no) og Opplysningskontoret for brød og korn står bak læreverket. Opplysningskontoret for egg og kjøtt er ansvarlig redaktør. I tillegg har en rekke eksterne fagpersoner bidratt i utarbeidelsen.
I forbindelse med revideringen av Matopedia opprettet vi en referansegruppe som har bidratt med innspill og kvalitetssikring. Gruppen har bestått av fire eksterne fagpersoner innen fagområdet mat og helse som er tilknyttet høgskoler og universiteter:
Eli Kristin Aadland, leder i Landslaget for mat og helse i skolen og førsteamanuensis ved HVL
Merete Hagen Helland, førsteamanuensis ved UiS
Nina Schwebs, universitetslektor i pedagogikk ved USN
Vigdis Guttormsen, førstelektor ved UiA
I tillegg er vi så heldige å ha hatt med oss masterstudent i mat og helse Solveig Ulveseth ved HVL.
Disse har ingen tilknytning til MatPrat eller noen av de andre to opplysningskontorene som står bak utgivelsen, utover å inngå i referansegruppen.
I tillegg har flere fagmiljøer bidratt i arbeidet med utvalgte leksjoner:
Mattilsynet har bidratt i leksjonene om matmerking og produktinformasjon, og om dyrevelferd.
Animalia har bidratt med utvikling av innhold om mattrygghet og kjøkkenhygiene.
Matvett har bidratt i leksjonene om matsvinn.
Nofima har bidratt i leksjonene om sensorikk og smak.
Høgskolelektor Bodil Nordjore har gitt gode innspill til leksjonene som omhandler norsk matkultur, tradisjonsmat og konserveringsmetoder.
Faglærer Roger Johnsen ved Samisk videregående skole i Kautokeino har gitt innspill til leksjonen om samisk mattradisjon.
Artikkelen «Allergier og intoleranser» er utarbeidet i samarbeid med Norsk cøliakiforening og LHL Astma og allergi.
Oversettelse til nynorsk:
Ungdomstrinnet
Elevtekstane: Nynorsk omsetjing: Gry Vikesland, Språkverkstaden
Lærarrettleiinga: Nynorsk omsetjing: Eirik Ulltang Birkeland for Språkverkstaden
Barnetrinnet
Elevtekstane: Nynorsk omsetjing: Gry Vikesland, Språkverkstaden
Lærarrettleiinga: Nynorsk omsetjing: Gry Vikesland, Språkverkstaden
Les mer om hvorfor de tre opplysningskontorene har laget Matopedia her.
Er det noe mer du lurer på? Send e-post til skole@oek.no eller ring 481 50 800.