Tips

Visste du at ...

Bakterier dør ikke i fryseren,  men ligger i dvale.

 

Det blir gøy å lære å lage mat, men aller først skal du lære om god hygiene på kjøkkenet. Det er faktisk veldig viktig. Både du og andre kan bli syke hvis kjøkkenhygienen er dårlig

Hva menes egentlig med kjøkkenhygiene?

Det første du må gjøre når du skal lage mat, er å vaske hendene. Bakterier finnes overalt rundt oss og på oss. Inni tarmene våre har vi også mange  millioner bakterier. Bakteriene er bitte små, så vi kan ikke se dem  uten mikroskop. De aller fleste bakterier er helt ufarlige for oss.  Mange av dem er veldig nyttige for oss, men noen bakterier  kan gjøre oss syke. I løpet av dagen tar vi på mye forskjellig.  Hvis vi ikke vasker hendene før vi lager mat, kan vi derfor  smitte maten med bakterier som kan gjøre oss syke.  

En grundig håndvask med såpe og vann fjerner  både skitt og bakterier. 

  1. Skyll hendene med varmt vann.
  2. Såp hendene grundig inn. Husk å vaske både håndflatene og baksiden av hendene godt – og   ikke glem tommelfingrene.
  3. Skyll av såpen med masse varmt vann. 

Oppvask

Selv om mange bruker oppvaskmaskin nå til dags, skal vi lære å vaske opp for hånd også. Her er hovedreglene:

  • Skyll av matrester med lunket vann. Bruk gjerne en børste for å få av matrestene.
  • Vask opp i varmt såpevann. Vask det minst skitne først: glass, bestikk og tallerkener. Vask deretter kjeler og stekepanne. Bytt vann underveis dersom det trengs.
  • Skyll av oppvasken i varmt vann. Det kan være lurt å bruke oppvaskhansker.
  • Tørk oppvasken med et rent, tørt kjøkkenhåndkle i samme rekkefølge som du vasket opp i.
  • Når redskapene er rene og tørre, setter du dem på plass igjen der de skal stå.

Rekkefølge på oppvaskBakterier finnes også på matvarene vi bruker. Det finnes for eksempel bakterier på overflaten av rått kjøtt. Noen av dem kan gjøre oss syke. Bakterier dør ved varmebehandling som koking og steking. Det er viktig å passe på at bakteriene fra det rå kjøttet ikke kommer over på andre matvarer som ikke skal varmes, for eksempel salat.

Et godt hygienetips er derfor å ha ulike fjøler til ulike matvarer. Bruk for eksempel en hvit fjøl til rått kjøtt og en grønn fjøl til grønnsaker. På den måten hindrer du at bakterier fra rått kjøtt sprer seg til grønnsakene. Husk å vaske hendene og kniven også.

Et vellykket måltid Det er viktig at maten vi lager, er trygg å spise. Dette har du nå fått gode tips om. Men det er også andre ting som er viktige for at vi skal få et vellykket måltid. Maten vi lager, må smake godt, og det vi lager til et måltid, bør passe sammen. Les gjennom hele oppskriften før du begynner, finn fram alt du trenger, og følg oppskriften under tillagingen, så blir resultatet bra. Vi bør også smake på maten før vi serverer den. Da kan vi være sikre på at det vi serverer, smaker bra. 

Hygieneregler på kjøkkenet

På skolekjøkkenet skal vi spise måltidet vi har laget, sammen rundt et bord. Før vi skal spise, må noen dekke bordet og gjøre det hyggelig. Når bordet er dekket og god mat er servert, har vi et perfekt utgangspunkt for et vellykket måltid. Men hvordan skal vi oppføre oss? Alle som sitter rundt bordet, har ansvar for at vi har det hyggelig. Hvilke regler mener dere er viktige når vi skal spise et måltid sammen? Disse reglene kalles bordskikk og er noe du får lære mer om senere i boka.

Spørsmål
Oppdrag