Tips

Visste du at ...

  • Mattrygghet betyr at vi ikke blir syke av maten – maten skal være trygg å spise! For at maten skal være trygg, må de som produserer matvarer og lager mat, ha god kontroll på hygienen.
  • Maten kan bli dårlig gjennom både bakterier, virus og reststoffer som er i maten når den blir laget, eller som blir tilført under produksjonen eller under lagring.

Mattilsynet gjennomfører hygienekontroller på restauranter og kafeer. Etter kontrollen merker de stedene med en plakat med et smilefjes. Dette gjør det tryggere for oss som kunder å være sikre på at det er trygt å spise der:

  • Et smil betyr gode resultater på tilsyn.
  • En strekmunn betyr at noe må rettes på.
  • En sur munn betyr at det er funnet alvorlige feil som må rettes på.

Det er lurt å vite hvordan vi skal behandle og ta vare på maten, slik at den er trygg
å spise. Hvordan skal vi for eksempel oppbevare rester? Og hva må vi tenke på når
vi skal spise restene?

Hvordan kan vi holde maten trygg?

Matsmitte

Du har allerede lært en del om hvor viktig det er med god hygiene når du lager mat. I tillegg er det også andre ting vi kan gjøre for å sikre at maten er trygg. For eksempel er det viktig å oppbevare maten riktig. Hvordan vet du om maten har blitt dårlig? De fleste matvarer er merket med en holdbarhetsdato. Det står enten «Best før» eller «Siste forbruksdag». Det står som regel også på pakken hvordan man bør oppbevare matvaren.

  • Mat som er merket med «Best før»-dato, kan også spises etter angitt dato, dersom den er oppbevart optimalt. Bruk sansene dine: Se, lukt og eventuelt smak på matvaren. Om den ser, lukter og smaker greit, kan den trygt spises. Hvis det er mugg på maten, skal den selvfølgelig kastes.
  • Matvarer som er merket med «Siste forbruksdag», skal ikke spises etter den angitte datoen. Datomerkingen gjelder dersom matvaren er oppbevart riktig og pakken ikke er åpnet. Mat som lett blir bedervet (ødelagt), blir merket på denne måten. Det gjelder for eksempel en del produkter av kjøtt og fisk. Husk alltid å lagre maten riktig. Står det at matvaren skal oppbevares kaldt, setter du den i kjøleskapet helt til du skal bruke den. Sjekk at kjøleskapet har rett temperatur. Temperaturen skal være mellom 0 og 4 grader.

Bet før og siste forbruksdag

Oppbevaring av rester

Noen ganger blir det litt mat til overs av det vi har laget. Istedenfor å kaste maten kan vi ta vare på den og spise den senere. Middagsrester holder seg fint noen dager i kjøleskapet. Hvis du har middagsrester til overs, må du kjøle dem ned raskt før du setter dem i kjøleskapet. Dette kan du gjøre ved å sette kjelen ned i en kum som du har fylt med kaldt vann. Oppbevar så restene i en tett boks. Vi bør ikke sette varm mat rett i kjøleskapet, for da øker temperaturen inni hele kjøleskapet. Da vil all den andre maten i kjøleskapet kunne bli fortere dårlig.

Oppvarming av rester

Når du skal varme opp restemat, er det viktig at maten blir ordentlig varm. Hvis ikke, kan du bli syk av maten. Varm maten opp til den er rykende varm, gjerne til den koker.
Å bli syk av mat Kvalme, oppkast, diaré, feber og magesmerter er typiske symptomer på at du kan du ha blitt syk av mat. Men det er også mange andre sykdommer som kan gi de samme symptomene. Dersom dere er flere som har spist det samme, og dere blir
syke omtrent samtidig, så er sjansen stor for at det skyldes smittestoffer i maten, for eksempel fra bakterier. Slike smittestoffer kan skyldes dårlig personlig hygiene, dårlig kjøkkenhygiene, feil oppbevaring av maten eller at maten ikke er skikkelig oppvarmet.

L12: spørsmål
L12: oppdrag