Tips

Visste du at ...

  • Smakscellene på tungen samarbeider med luktecellene i nesen når vi smaker. Det er grunnen til at maten smaker lite når vi er forkjølte. Luktesansen og matduften er svært viktig for opplevelsen av maten vi spiser!
  • Mange av sansene våre blir svakere når vi blir eldre. Det gjelder også smakssansen. Derfor er det viktig at maten ser ekstra delikat ut når man serverer eldre mennesker. På den måten kan man stimulere matlysten til de eldre.
  • Hva vi synes er godt, endrer seg gjennom livet. Smak derfor på matvarer flere ganger, selv om du kanskje tenker at du ikke liker dem.Hva mener vi med grunnsmakene?

I munnen har vi fem grunnsmaker: søtt, surt, salt, bittert og umami. God kokekunst
består ofte i å få fram en balanse mellom to eller flere av grunnsmakene. Det heter
«å smake til», og det er viktig for å lage god mat! I denne leksjonen skal du få lære
om smakssansen og hvilke smaker vi har, og du skal få lære å gjenkjenne smakene.

Mennesket har fem sanser:
• syn
• hørsel
• følelse
• lukt
• smak

Her skal vi lære mer om smakssansen. Med den kan du skille smak i fem grunnsmaker: surt, salt, søtt, bittert og umami. Ordet umami er japansk og betyr «det som smaker godt». Mange kaller umami kjøttsmak eller buljongsmak.

Vi får ofte morsomme ansiktsuttrykk når vi smaker på mat med mye av én grunnsmak.

Spørsmål

Smaksceller på tungen


Cellene som registrerer smakene, kalles smaksløker. Vi har ca. 10 000 smaksløker på tungen. De fleste ligger på fremre del av tungen. Vi har også smaksløker helt bakerst i halsen og i hele munnhulen. 

Cellene registrerer de fem grunnsmakene og sender en lynrask beskjed til hjernen via nervesystemet vårt. Hjernen registrerer da hvilke grunnsmaker vi smaker.

Smaker vi på en sitron, skjærer vi gjerne en grimase fordi det er surt. Det går helt automatisk!

Vi liker gjerne best den maten som har passe mye eller passe lite av grunnsmakene. Men folk har forskjellig smak. Noen liker søt mat ekstra godt, andre liker syrlig (= litt surt) eller litt salt mat best. De fleste matvarer har en blanding av de forskjellige grunnsmakene. Det går an å venne seg til å like nye smakskombinasjoner. Hvis vi vet hva slags mat som inneholder de fem grunnsmakene, kan vi bli enda bedre kjent med vår egen smakssans.

De ulike smakene


Søtt

Noe som smaker søtt, er sukker (selvsagt) og sukkertøy og frukt som mango og ananas. Kjenner du til annen mat som smaker søtt?


Salt

Noe som smaker salt, er bordsalt, chips og pinnekjøtt. Kjenner du til annen mat som
smaker salt?


Surt

Eksempler på noe som smaker surt, er sitron, sylteagurker og surt godteri. Kjenner du til annen mat som smaker surt?

Bittert

Eksempler på noe som smaker bittert, er grapefrukt, mørk sjokolade og valnøtter. Kjenner du til annen mat som smaker bittert?


Umami

Mat som smaker umami, er stekt kjøtt, soltørkede tomater og soyasaus. Kjenner du til annen mat som smaker umami?