Tips

Visste du at ...

  • Krydderet safran er verdens dyreste krydder.
  • Chili er verdens mest brukte krydder.
  • Karri er en krydderblanding.

Vi feirer luciadagen 13. desember. Da er det lysfest, og vi spiser lussekatter!
I denne leksjonen skal du få lære litt mer om luciadagen og lussekatter.
Du skal også få lære litt om hvordan vi har latt oss inspirere av andre lands
mattradisjoner og festdager, og om ulike spennende krydder!

Hvordan lager vi lussekatter?

Hvorfor baker vi lussekatter?
Det heter seg at Lucia døde som martyr 13. desember i år 303 e.Kr. Å være martyr betyr at man har lidd døden for sin tro og overbevisning. Martyr er det greske ordet for «vitne» og var opprinnelig en betegnelse på kristne som døde for troen sin. Den gamle historien om Lucia har gjennom århundrene blitt blandet med gamle nordiske tradisjoner, og dette har blitt til den luciadagen vi har i dag. Vi har også en luciasang – en sang det er vanlig å synge denne dagen mens man går i luciatog og deler ut lussekatter. Du har kanskje gått i luciatog selv? 

Lussekatter er en type gjærbakst som vi bare baker til luciadagen. Tradisjonen med å lage lussekatter kommer egentlig fra Sverige, men i dag er det også mange i Norge som lager lussekatter til luciadagen. Lussekattene har gjerne ulike spiralformer, og de er gule. Vi bruker krydderet safran til å sette smak og farge på lussekattene. Safran kommer fra blomsterknoppene til krokus og er veldig dyrt. Et billigere alternativ er gurkemeie. Lussekatter pyntes gjerne med rosiner.

Inspirasjon fra andre lands matkulturer
I matlagingen har vi alltid latt oss inspirere av mat fra andre land. Mange nordmenn reiser en del til utlandet, og interessen for andre lands mattradisjoner har vokst enormt. Det er også mange mennesker fra andre kulturer som har bosatt seg i Norge. Dette har gitt oss ny inspirasjon, for eksempel til å bruke nye kryddersorter. Hvor mange forskjellige kryddersorter kan du navnet på? De gamle, «typisk norske» middagsrettene får også selskap av retter fra andre land. Noen eksempler er pizza, taco, tandoorikylling og sushi. Hva er din favorittrett, og hvilket land kommer den fra?

I tillegg har vi fått nye festdager, for eksempel halloween og valentinsdagen. Til halloween kler mange seg ut i skumle kostymer. På valentinsdagen er det romantikk og kjærlighet som er det sentrale. Har du lagt merke til at det er mye reklame og mange produkter som er laget spesielt til festdagene? Reklamen skal påvirke oss til å kjøpe disse produktene, men det er ikke alltid man trenger å kjøpe noe for å ha det hyggelig. Kanskje man kan lage noe selv?

Krydder

Safran og gurkemeie er navnet på noen krydder. Men det finnes mange flere. Mange av de vanlige kryddersortene vi bruker, kommer fra stilker, blader og andre deler av planten. Men kan de spises, da? Ja, i så små porsjoner som når vi krydrer maten, er det helt trygt. Dessuten gir de god smak. Du finner noen eksempler nedenfor. Inndeling av krydder i grupper etter hvilken del av planten de kommer fra:

Blader (kan brukes både ferske og tørre):

basilikum, timian, oregano, koriander, rosmarin, salvie, dill, kjørvel, estragon, løpstikke, persille, merian, mynte, sitronmelisse, karse, laurbærblad, gressløk, kaffirlimeblad og karriblader 

Røtter, jordstengler eller løk: 

gurkemeie, ingefær, pepperrot, persillerot, fennikel (hele planten brukes), galangarot og hvitløk

Bark:
kanel


Frukt og bær:
paprika, anis, vanilje, pepper, kajennepepper, allehånde, einerbær og laurbær


Fruktskall:
sitron, pomerans (bitre, små appelsiner), appelsin

Frø:
kardemomme, valmue (valmuefrø), dill, sesam (sesamfrø), solsikke (solsikkefrø), karve, muskatnøtt, spisskummen, ulike sorter sennep og konglefrø fra pinjetreet (pinjekjerner)


Blomsterknopper:
kapers og kryddernelliktre (nellikspiker)


Arr:
safran – kommer fra den blomsterdelen av safrankrokusen som kalles arret

Spørsmål
L15: oppdrag