Når det nærmer seg jul, er det en tradisjon å fylle kakeboksene med flere sorter julebakst.
Tradisjonen sier sju sorter – ja, noen mener til og med tretten! Hvilke sorter det dreier seg om, varierer fra sted til sted og fra familie til familie.

Har du hørt om å bake sju sorter til jul?

Å ha hjemmebakte kaker på bordet til jul er en viktig tradisjon for mange. I eldre tider var det vanlig å gå på besøk til hverandre for å smake på hverandres bakst og se om det var kommet noen nye oppskrifter eller kaker. I dag er det mange som baker noen sorter og kjøper andre. Det er en hyggelig førjulstradisjon å bake sammen – og å smake på resultatet. Har du forresten tenkt over at mange av tradisjonene våre dreier seg om mat?

Tradisjonell julebakst

Å fylle kakeboksen med småkaker til jul er en av de eldste norske mattradisjonene. Noen av de vanligste norske julekakene er pepperkaker, peppernøtter, sirupssnipper, serinakaker, smultringer, fattigmann, havremakroner, hvite kakemenn, kokosmakroner, goro, sandkaker, krumkaker, strull og berlinerkranser. Mange har også tradisjon for å bake lefser, vørterkake, julekake og mormonsenkake til jul.


Mange holder på denne tradisjonene med småkaker til jul, men det er blitt mer vanlig at man kjøper noe ferdig og baker noe selv. Å ha en bakedag i førjulstiden er en hyggelig måte å føre tradisjonene videre på. Noen synes det er spesielt morsomt å bake pepperkaker. Da gjelder det å være kreativ og lage fine figurer. Pepperkakehus
er en vinner. Huset blir gjerne stående som pynt gjennom juletiden.


Det er også mange som liker å lage konfekt til jul. Det er deilig med juleknekk, hjemmelagede karameller og sjokolade. Julekaker og konfekt kan også være fine spiselige gaver å gi bort til jul.

Tradisjoner

Julen er den høytiden vi forbinder med flest tradisjoner. Men hva er egentlig tradisjoner? Jo, det er skikker som vi følger år etter år, og som går igjen fra én generasjon til den neste. En viktig juletradisjon for mange er for eksempel adventskalenderen. Tradisjoner må sees i sammenheng med den tiden vi lever i. Samfunnet er i stadig utvikling, og det påvirker også tradisjonene våre.

Mange har faste retter som de for eksempel spiser en bestemt årstid. Hva spiser du til jul? Er det noen retter eller matvarer som du spiser hvert år? I dag har vi statistikk over hvor mange som for eksempel spiser pinnekjøtt eller ribbe til jul. Før i tiden var det vanlig å lage retter av det beste man hadde tilgjengelig.

Spørsmål
Oppdrag