Tips

Visste du at ...

  • Det som en person trenger av bestikk, tallerkener og glass til et måltid, kalles en kuvert.
  • Dersom det er dekket på med flere bestikk og glass, så er regelen at man skal starte med det som står ytterst.

Gløgg ble fra gammelt av regnet som en sunn og helsebringende drikk. Drikken stammer fra omkring år 400 e.Kr. Drikken ble kalt ipocra, ypocras
eller hipocris etter den greske legen Hippokrates (460–377 f.Kr.), som blir kalt legekunstens far.

«På låven sitter nissen med sin julegrøt …» Grøt er tradisjonsmat i Norge, og mange
lager risgrøt i juletiden. Risgrøt og gløgg kan være god mat som passer fint på en
juleavslutning. Men hvordan kan vi få til en hyggelig juleavslutning? I denne leksjonen
skal du få lære om å be til fest og være vertskap.

Hva er viktig å huske på når vi skal være vertskap?

Hva vil det si å være vertskap?

Å være vertskap vil si at vi tar imot gjester og passer på at gjestene har det bra. Ofte serverer verten et måltid og kanskje også en velkomstdrikk. Vertskapets oppgave er å få gjestene til å føle seg velkommen, uansett om det er hverdag eller fest. Sørg for at gjestene trives, og at de får mat og drikke. Husk også at maten må bli ferdig i tide. Planlegg godt, og gjør mest mulig på forhånd. Vær oppmerksom gjennom hele festen. Det kan være lurt å ha en toastmaster. Oppgaven til en toastmaster er å lede festen. Kanskje dere kan velge en toastmaster til juleavslutningen på skolekjøkkenet?


Vi skal dekke et fint bord med duk, tallerkener, glass, bestikk og servietter. Vær nøye, slik at det blir pent. Bruk for eksempel fingeren din til å måle med, slik at alle tallerkener står likt plassert inn fra bordkanten. Det er hyggelig med litt pynt på bordet også, gjerne noe som passer til anledningen. Denne gangen kan det være fint med lysestaker og kanskje litt julepynt. Når man skal servere gjestene i et selskap, skal man gjøre det fra gjestens venstre side hvis man serverer fra fat. Hvis man serverer ferdige tallerkener med mat, skal det gjøres fra høyre side. Drikke serveres også fra høyre side.

Borddekking

Risgrøt

Grøt er kanskje den mest tradisjonsrike maten vi har i Norge. Risengryn ble tatt i bruk i Norge i senmiddelalderen. Den gangen var risengryn kun tilgjengelig for eliten i samfunnet. Risengryn ble ikke vanlig for folk flest før utpå 1800-tallet. Det var stor stas når de hvite, fine grynene kom – da var det fest! Dersom man i tillegg fikk en skvett melk å koke grynene i, var det ekstra stas. Derfor var det mange som spiste risgrøt på julekvelden.


Veldig mange er vant til å spise risgrøt til jul. Noen har tradisjon for å gjemme en mandel i grøten. Den som finner mandelen, får en premie – gjerne en marsipangris. Det er godt å drikke rød saft til grøten. Noen liker også å drikke gløgg
ved siden av grøten.


Før i tiden var det vanlig å sette ut grøt til nissen. Dette gjorde man for å gjøre nissen glad og mett. En del gjør dette fortsatt i dag, men det er ikke lenger like vanlig.

L17: Spørsmål
L17: Oppdrag