Veldig mange av matrettene vi spiser, kommer opprinnelig fra andre land og matkulturer.
Pasta og pizza kommer fra Italia, taco kommer fra Mexico, og risretter kommer fra land
i Asia. Selv vanlige frukter og grønnsaker, for eksempel appelsin, banan og melon,
kommer fra andre land. Det er spennende å smake på ny mat og finne nye favoritter!

Har du smakt på mat fra andre land?

Eksotisk frukt
Eksotisk frukt er frukt fra land langt borte. I dag kan vi finne mange forskjellige typer frukt som er dyrket andre steder, i butikken – hele året. Fruktene kan ha flotte farger og rare fasonger, men det er ingen grunn til å være redd for å smake på dem. Prøv for eksempel litchi, rambutan, granateple eller kumquat. Det er spennende å smake på nye typer frukt, og variasjon gjør det enda enklere å spise fem om dagen.

Appelsinen oppleves kanskje ikke som så eksotisk for oss lenger, men den stammer opprinnelig fra Kina. Ordet appelsin er oversatt fra tysk og betyr «kinesisk eple».

INDIA
India er et stort land hvor det bor 1,2 milliarder mennesker. Når man tenker på indisk mat, tenker man gjerne på krydder. Krydder og urter er en viktig del av det indiske kjøkkenet. I India spiser de mer vegetarisk mat enn hva vi gjør. Klimaet egner seg veldig godt til dyrking av mange ulike typer frukt og grønnsaker.


For dem som bor ved kysten, er fisk og sjømat viktige matvarer. I hele India spiser de mye ris (basmatiris), men nord i landet erstattes ofte ris med ulike typer brød og pannekaker. Over 80 prosent av befolkningen i India har hinduisme som sin religion. Det bor også en del muslimer i India. I hinduismen er kyr hellige dyr som ikke skal spises, og i islam er det ikke tillatt å spise svinekjøtt. Av de ulike kjøttsortene spises det derfor mest kylling og lam/sau. India er dessuten verdens største produsent av både krydder og te.

NORD-AFRIKA
Maten i Nord-Afrika har gjerne sterke farger og mange gode smaker. Couscous er laget av semulegryn fra durumhvete og brukes mye. Opp gjennom historien har Nord-Afrika blitt introdusert for mange ulike matvarer fra andre land, noe som har satt sitt preg på maten som spises i regionen. Løk, oliven, tørkede sitroner, granatepler, dadler, fikener, rosiner, nøtter, persille, koriander og mynte brukes mye i Nord-Afrika for å sette smak på maten. Slike smakstilsetninger brukes ofte i krydrede gryteretter med grønnsaker, kylling eller lam.

KINA
Kina er det mest folkerike landet i verden, og flere enn hvert femte menneske på jorda bor i Kina. Landet har opp gjennom tidene hatt mangel på brensel, og det har preget mattradisjonene. På grunn av mangelen på brensel har kineserne vært nødt til å tilberede maten raskt. Derfor har de gjerne finskåret råvarene. Da går det raskt å tilberede dem. Å wokke maten er derfor svært vanlig i Kina, mens det er mindre vanlig å steke maten i ovn. Å dampe og fritere maten er også vanlig.

Kina er et veldig stort land, og det er store forskjeller mellom hva folk spiser i de forskjellige områdene. Ris er en viktig basismatvare i hele Kina, men nord og nordøst i landet brukes det også en del hvetenudler og brød. Fisk og skalldyr og kjøtt av kylling og svin brukes mye. Sør i landet benyttes det ikke så mye krydder, mens vest i landet brukes det mye hvitløk, chili og ingefær. I Kina brukes det generelt lite meieriprodukter og storfekjøtt.

MEXICO
Det mexicanske kjøkkenet har lange tradisjoner med røtter i høyt utviklede sivilisasjoner som mayakulturen og aztekerkulturen. Etter at Mexico ble invadert av spanjolene på 1500-tallet, blandet disse tradisjonene seg med spansk matkultur og skapte den mexicanske matkulturen vi kjenner i dag.

Mais er den viktigste råvaren i det meksikanske kjøkkenet. Tortilla er en maispannekake som brukes til nesten all slags mat. Bønner brukes også mye. Spanjolene tok med seg mange nye råvarer tilbake til Europa fra Mexico, råvarer som
påvirket spansk og europeisk kokekunst sterkt. De tok blant annet med seg ulike krydder og grønnsaker, som vanilje, chili, tomater og paprika.

Spørsmål
Oppdrag