Gult er selve påskefargen. Gulfargen får deg kanskje til å tenke på påskesolen og
varmere tider. Påskemat er ofte gul, tenk bare på eggeretter og appelsiner. God påske!

Hvorfor er egget sentralt i påskefeiringen?

Påsken er den viktigste høytiden i året for kirken, men påsken er også en del av den norske kulturarven. Mange forbinder påsken med hytteferie, påskekrim og skiturer. Gule blomster, egg og gule påskekyllinger er eksempler på ting som symboliserer påske. Tradisjonen med egg til påske stammer fra før kristendommen, og egget ble da brukt som symbol på universet og på at livet gjenoppstår på jorda om våren. Egget er også et symbol på fruktbarhet og gode avlinger. I kristendommen ble egget brukt som et symbol på Jesus oppstandelse.

Har du malt påskeegg før? Dette er en tradisjon som går tilbake til middelalderen. Det er mange legender om hvordan de første malte påskeeggene oppsto, men eggene var sannsynligvis rødmalte.

Høna og egget

I gamle dager la ikke hønene egg om vinteren. Først når vårsolen tittet fram og dagene ble lengre og lysere, startet de med verpingen igjen. Dette skjedde omtrent ved påsketider. Egget ble derfor et viktig påskesymbol, både i Norge og i mange andre land. 

Til vanlig spiser vi i gjennomsnitt et halvt egg om dagen, men i påsken, fra og med skjærtorsdag til og med annen påskedag, dobles mengden egg vi spiser. Det blir mange egg! Kan du regne ut hvor mange egg som blir spist i Norge i løpet av disse fem dagene?

Egg inneholder litt av de aller fleste næringsstoffene. Blant annet får vi proteiner, jod og vitamin D fra egg. Kalsium er viktig for at kroppen skal kunne bygge et sterkt skjelett. Men visste du at kroppen ikke klarer å ta opp kalsium fra maten uten vitamin D? Vi kan si at vitamin D er en nøkkel som låser opp skjelettet slik at kalsium kan bygges inn i det og gjøre det sterkt.

Egget

De fleste egg i butikken er hvite, men det er også vanlig med brune egg i mange land. Visste du at egg også kan ha mange andre farger – for eksempel blå? Uansett hvilken farge eggene har, så smaker de det samme og inneholder akkurat de samme næringsstoffene.

Eggeskallet har mange tusen små porer. Oksygen og andre gasser slipper inn i egget. I midten av egget ligger eggeplommen. Den holdes på plass av plommestrengen. I plommen finner vi fett, en del proteiner og det meste av vitaminene og mineralene. Du har kanskje lagt merke til at eggeplommer kan ha litt ulik farge? Det er fôret til høna som bestemmer fargen på plommen.

Omtrent to tredeler av eggets totale vekt utgjøres av eggehviten. Eggehviten består av vann og proteiner og har som oppgave å beskytte plommen. Dersom egget hadde blitt befruktet, ville eggehviten også gitt næring til kyllingen.

Egg i matlaging

Egg spiller en viktig rolle i mange retter. Egget har egenskaper som er nyttige i matlagingen. Har du laget en kake hvor du måtte lage eggedosis først? Når vi pisker egg til eggedosis,dannes det titusenvis av mikroskopiske luftbobler. Når kaken stekes i ovnen, øker størrelsen på luftboblene, og vi får en luftig og fin kake. Dersom vi pensler bakst med egg før steking, får baksten en fin, blank og gyllenbrun overflate.

Påsketradisjoner

I dag forbinder mange påsken med påskegodt og skolefri. Appelsin er dessuten den typiske påskefrukten. Kanskje har den blitt det fordi vi tidligere bare fikk tak i appelsiner i vinterhalvåret, og fordi det var rundt påsketider appelsinene var aller søtest.


Mange går årets siste skiturer i påsken, gjerne med appelsiner og kakao i sekken. Påsken blir på en måte et slags skille mellom vinter og vår. Vi har mange mattradisjoner knyttet til påsken, slik som å spise egg, appelsiner og lam. Gult som påskefarge er spesielt for de nordiske landene. I andre land har de andre påskefarger.


Påskelammet
Lammet har en sentral rolle i kristendommen i forbindelse med påske. Det er også i dag vanlig å ha et måltid med lammekjøtt i påsken. Påskeaften er dagen for festmåltidet i påsken, og mange serverer da lam – uansett om de er på hytta eller hjemme. Dette lammemåltidet lages på mange forskjellige måter.

Påskebrød

Påskebrød har alltid hatt en spesiell plass i det jødiske og det kristne påskemåltidet. Da israelittenes vandret ut fra Egypt, hadde de med seg usyret brød. Under det siste måltidet Jesus hadde med disiplene sine, brøt han brødet og ga til dem.

Det lages ulike typer påskebrød i forskjellige land. I Israel baker de matzah, som er et ugjæret flatbrød. I Hellas baker de brød med hele egg i – med skall! Ifølge gammel overtro mugnet ikke påskebrød og kaker som ble bakt på langfredag.

Å pynte et påskebord

Du husker kanskje hva man bør tenke på når man skal dekke til fest? Nå skal dere pynte et påskefestbord. Hvis du ikke husker hvordan vi dekker til fest, kan du bla tilbake til leksjon 17. Vi kan dekke et fint bord med duk, tallerkener, glass, bestikk og servietter. Det er hyggelig med litt pynt på bordet også. Siden det nå er påske, er det fint med noe gult, eller kanskje litt påskepynt. Når vi arrangerer en fest, er det også viktig at vi husker på å være et godt vertskap for gjestene. Det betyr at vi skal passe på at gjestene har det bra og trives.

Spørsmål
Oppdrag