Tips

Visste du at ...

Vi deler fisk inn i to hovedgrupper:

fet fisk og mager fisk.

Fet fisk lagrer fettet i kjøttet. Laks, makrell og kveite er eksempler på fet fisk. Fiskefettet inneholder det supersunne omega 3-fettet og vitamin D. Vitamin D er viktig for skjelettet vårt.
Mager fisk lagrer mesteparten av fettet i leveren. Torsk og sei er magre fiskesorter. Mager fisk inneholder næringsstoffet jod. Jod er nødvendig for at vi skal kunne lære nye ting.

  • I 2015 eksporterte Norge fisk til 143 forskjellige land.

Norge – med sin lange kystlinje – er kjent ute i verden for den norske fisken. Nå skal
du få lære litt om havets «gull». Du skal også få lære hvordan du kan sjekke at fisken
du kjøper, er fersk.

Hva menes med fiskeri og havbruk?

Produksjon av fisk

Når vi ser på kartet over Norge, er det lett å forstå hvorfor Norge er kjent for fisk. Norge er et av landene i verden med lengst kystlinje. Vi har lange tradisjoner for fiske her i landet. Norge er også en av verdens største eksportører av fisk. En eksportør er en som selger produktene sine til et annet land. Den norske sjømaten har dermed satt spor i andre lands matkulturer.

Fiskeri

Har du hørt om villfisk? Villfisk er fisk som lever fritt i havet, slik de alltid har gjort. Mange fiskesorter trives godt i havområdene utenfor Norge. Torsk, sild, makrell og sei er de fiskesortene det fanges mest av. For at de som jobber som fiskere, skal være sikre på at de ikke fanger for mye av en fiskesort, er det regler for hvor mye de kan fange. På den måten kan vi være trygge på at ingen av fiskesortene blir utryddet på grunn av overfiske.

Fiske er i stor grad sesongbasert. Det betyr at det er ulike typer fisk å få tak i til ulike årstider. Det viser seg også i mattradisjonene våre. Noen har for eksempel som tradisjon å spise kveite til jul, skrei på senvinteren og makrell på våren. En del av fisken som fanges, går til å produsere klippfisk og tørrfisk. Tørrfisk er fisk som blir hengt til tørking etter at den er sløyd.

Klippfisk er også tørket, men den er i tillegg saltet.

Merking

Det er regler for merking av fisk som skal selges, uansett om det er oppdrettsfisk eller villfisk. Hvis fisken er pakket, skal det stå på pakken om det er oppdrettsfisk eller villfisk. Det skal også stå når fisken ble fanget eller slaktet, og hvor den kommer fra. De som jobber i fiskedisken, skal også kunne svare deg på dette hvis du spør.

Havbruk

I butikken får vi også tak i oppdrettsfisk. Oppdrettsfisk er fisk som har blitt holdt inngjerdet i mærer. På samme måte som vi bruker betegnelsen landbruk om matproduksjon på bondegårder, bruker vi betegnelsen havbruk om oppdrett av fisk og skalldyr. I Norge har vi mest oppdrett av laks og ørret. Vi har også litt oppdrett av andre fiskesorter, som kveite og steinbit. Oppdrettsfisk er ikke sesongvare. Vi har tilgang på oppdrettsfisk gjennom hele året. Når man driver med fiskeoppdrett, gir man fisken fôr. Det betyr at man vet hva fisken spiser. Man kan også bestemme hvor stor fisken skal være når den slaktes.

Eksport av fisk

Norge er en av de største eksportørene av fisk i verden, og fisk er en av de viktigste ksportvarene Norge har. Vi er altså blant landene i verden som selger mest fisk til andre land. Vi eksporterer både oppdrettsfisk og villfisk. Laks, ørret og torsk er det vi eksporterer mest av – med laks på en klar førsteplass. Norsk fisk er kjent for å være av god kvalitet.

Kvaliteten på fisken

Fersk fisk blir pakket, transportert og oppbevart på is. Da holder kvaliteten seg god fram til vi kjøper fisken. Når fisken kommer til butikken, blir den kontrollert, slik at bare fisk av god kvalitet kommer i fiskedisken. Vi kan også kjøpe frossen fisk. Mye fisk blir frosset direkte ned etter at den har blitt slaktet. 

Fisk er sunt, og vi bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Halvparten av fisken vi spiser, bør være fet fisk. Å bruke fiskepålegg på brødskiva er også bra. 

Det finnes ulike typer fett. Fet fisk inneholder mye av det sunne fettet. En type av det sunne fettet kalles omega 3. Omega 3 er bra både for hjertet vårt og for hjernen vår. Fra fisk får vi også proteiner. Proteiner gir energi, men de fungerer først og fremst som byggeklosser i kroppen. Cellene i kroppen byttes ut hele tiden, og når vi vokser, må kroppen lage nye celler. For å lage nye celler trenger kroppen proteiner. Proteiner er også viktig for at vi skal bli sterke og kunne bygge muskler. 

Vi kan lage mye godt med fisk, men fisken smaker aller best når den er fersk. Når du skal sjekke om fisken har god kvalitet, kan du se om den har

  • klare, blanke øyne
  • frisk, nøytral lukt
  • blankt skinn
  • fast kjøtt
  • røde, klare gjeller

Fisken skal oppbevares kaldt. Det forlenger holdbarheten og hindrer farlige bakterier fra å formere seg og gjøre oss syke.

Vil du vite mer? På nettsiden til Norges sjømatråd, godfisk.no, finner du en rekke oppskrifter med fisk og sjømat. Der finner du også faktainformasjon om fisk og skalldyr.
Spørsmål
Oppdrag