Tips

Visste du at...

  • Bakteriedeling kan gå kjempefort. På fem timer kan én eneste bakterie bli til 30 000! Derfor er det viktig at vi har gode rutiner for kjøkkenhygiene når vi lager mat.
  • Ikke lag mat om du er syk. Da kan du smitte andre.
  • Bruk en egen skje når du skal smake på maten du lager. Ikke putt skjeen ned i maten igjen etter at du har hatt den i munnen. Bruk heller en egen liten skål som du øser opp litt av maten på.
  • Det kan samle seg mange bakterier på kluter og håndklær. Derfor skal disse vaskes ofte og på minst 60 grader.

Du har lært litt om hygiene allerede, men vi gir oss ikke så lett. Du skal nå få lære mer
om bakterier som kan finnes i maten, og hvordan disse kan spre seg.

Hva er egentlig bakterier?

Bakterier

I første leksjon lærte du litt om bakterier og at noen av disse kan gjøre oss syke dersom de kommer over i maten vår. Bakteriene er så små at vi ikke kan se dem, de består av én eneste celle.

Bakterier formerer seg ved at de deler seg i to. Som figuren «Bakterievekst» (se leksjon 1) viser formerer bakteriene seg raskest ved temperaturer mellom 20 og 40 grader. Det er jo nettopp slike temperaturer vi vanligvis har innendørs, for eksempel i klasserommet og hjemme. Derfor er det viktig å sette maten i kjøleskapet hvis det er en stund til vi skal spise.

På hendene våre er det rundt 30 grader, nesten like varmt som kroppstemperaturen
vår, som er 37 grader. Her liker bakterier seg godt. Derfor er det viktig at vi vasker hendene ofte. De aller fleste bakterier dør ved høye temperaturer. Når vi varmer opp maten godt nok, dør nesten alle bakterier. Det vil si når temperaturen kommer over 70 grader. Dette er viktig å huske på når vi varmer opp rester, for eksempel ei gryte fra middagen dagen før. Den skal være rykende varm!

Mange frukter, bær og grønnsaker spiser vi ofte rå. Noen av dem skreller vi heller
ikke før vi spiser dem. Derfor er det spesielt viktig å huske å vaske disse godt. De kan nemlig ha bakterier eller være skitne utenpå. Frukt og grønnsaker kan ha vært innom mange før de kom til butikken. Tenk for eksempel på et eple: Hvor mange tror du har tatt på det før det havnet hjemme hos deg?

L3: Spørsmål