Nå er det siste gang på skolekjøkkenet før sommerferien. Du har lært å lage mange nye
og spennende matretter. Du har også lært mange ting som gjør at du vet hvordan du skal
lage trygg og sunn mat. Er det andre ting du har lært, som du husker spesielt godt?

Hva er det viktigste du har lært dette skoleåret?

Sommeren er her, og snart har du sommerferie. Vi håper at du har hatt det morsomt i mat og helse-timene. Vi håper også at du har kost deg på kjøkkenet, og at du nå har lyst til å fortsette å lage mat hjemme. Øvelse gjør mester! I denne leksjonen skal vi repetere det du har lært dette skoleåret i mat og helse. Siden dette er siste gang dere er på skolekjøkkenet, kan dere kanskje lage en sommerfest?

Hva har du lært?

Husker du at målene for hva du skal lære i faget, er delt inn i tre hovedområder? Disse er 1) mat og livsstil, 2) mat og forbruk og 3) mat og kultur. Du har gått gjennom mye forskjellig innenfor hvert av disse områdene.

Mat og livsstil

Du har lært å lage mat! Du har brukt oppskrifter som har ledet deg fram til mange gode retter. Hva var din favoritt? Alt det du har lært, er viktig kunnskap som du kan ta med deg videre i livet. Denne kunnskapen gjør deg til en bedre kokk og hjelper deg til å bli en smart forbruker.

Du har for eksempel lært om kostrådene fra Helsedirektoratet. Disse forteller oss hva det er lurt å spise. Du har også lært litt om de forskjellige matvaregruppene og hvorfor disse er bra for oss. Det er viktig at vi ikke blir syke av maten vi spiser, så du har lært hva som må til for at maten skal være trygg. Du har også lært om matsikkerhet, det vil si at alle i verden har rett til nok mat og trygg mat, men at det ikke er alle som har det.

Mat og forbruk

I Norge har de fleste tilgang til nok mat. Ja, vi kaster faktisk veldig mye mat her i landet. Det er ikke bra for miljøet. Dere har kanskje diskutert hva vi kan gjøre for å kaste mindre mat? All maten vi produserer, gjør at det blir utslipp av klimagasser. Du har lært at korn er en klimasmart matvaregruppe. Men du har også lært at vi ikke kan produsere korn overalt. Husker du hvilke matvarer vi produserer i Norge? Du har også lært litt om merking av mat. Hvilken informasjon kan vi finne på forpakningen til en matvare? Dere har også snakket om reklame, og nå har du kanskje blitt mer bevisst på hvordan reklamen prøver å påvirke oss til å kjøpe et produkt. Dere har jo også utviklet deres eget produkt. Vi håper du synes det var lærerikt!

Mat og kultur

Har du tenkt på hvilket skattkammer naturen er når det gjelder å gi oss mat? Vi dyrker mat, og fra dyrene får vi kjøtt, fisk, melk og egg. Men du kan også finne mat selv ute i naturen. Du har kanskje vært på bærtur eller fisketur? Å lage mat ute i naturen er også fint. Tenk for eksempel på alt vi kan lage på et bål … Dere har laget noen tradisjonelle norske retter dette året, men dere har også laget mat fra andre land og kulturer. Hva som kjennetegner samisk matkultur, har dere også snakket om. Husker du hvilken samisk matrett dere laget? Du vet nå at vi har noen regler for hvordan vi skal oppføre oss når vi skal spise et måltid sammen – da blir måltidet mye hyggeligere.

Sommerfest

Husker du hvordan vi pynter til fest og dekker et festbord? Det er lurt å kikke i boka hvis du ikke husker det helt. Fordel oppgavene mellom dere når dere planlegger: Kanskje dere vil sende ut innbydelser på forhånd? Skal dere ha toastmaster og taler? Hvem tar seg av pynting og borddekking? Og hvem tar seg av matlaging og opprydding? God planlegging er viktig.

L33: Spørsmål