Tips

Visste du at ...

  • Kostholdet ditt består av all den maten du spiser, og alt du drikker.
  • Immunforsvaret er kroppens eget forsvarssystem. Det beskytter oss mot sykdom og farlige inntrengere, som farlige bakterier. Hvis vi blir syke eller skadet, er det immunforsvarets oppgave å reparere kroppen slik at vi blir friske.

Du har lært om kostrådene og hva som er sunt. Kostrådene er gode råd om hvilke
matvarer vi bør spise. Disse matvarene skal settes sammen til et kosthold – og det
er mange måter å gjøre det på. Det skal du lære litt om her.

Skal alle spise akkurat det samme?

Helsedirektoratet gir oss råd om hva vi bør spise. Å følge disse rådene hjelper oss å holde oss friske. Følger vi kostrådene og spiser variert, får vi i oss alle de næringsstoffene som kroppen vår behøver. Når kroppen vår får det den trenger av næringsstoffer, blir det lettere for oss å lære nye ting på skolen, og vi har energi til å bevege oss og leke. Men ikke alle kan spise alt det som kostrådene sier. Noen kan få vondt eller bli syke av å spise enkelte matvarer. Det er også mange andre ting som kan påvirke hva vi spiser og ikke spiser.

Vi liker forskjellig mat

Er kostholdet ditt helt likt kostholdet til de andre i klassen din? Sannsynligvis er det ikke det. Det varierer veldig fra person til person hva man spiser. Noen liker mat med mye krydder i, mens andre liker mild mat. Noen har brød i matpakken, mens andre har ris, grønnsaker og saus. Vi liker forskjellige frukter, bær og grønnsaker, og noen foretrekker kanskje melk framfor jogurt.Hvor vi vokser opp, påvirker hvilket kosthold vi har. Hva vi er vant til å spise, påvirker også hva vi liker.

Å spise variert

Noen velger å ikke spise kjøtt og fisk. En person som ikke spiser kjøtt og fisk, kalles vegetarianer. Noen har kanskje foreldre eller besteforeldre som kommer fra et annet land. Det er ulike mattradisjoner og matvaner i forskjellige land i verden. I noen religioner finnes det dessuten også regler for hva man kan og hva man ikke kan spise. Kjenner du til noen matregler som er forbundet med religion? Selv om kostrådene forteller osshvilke matvarer vi bør spise, kan disse matvarene settes sammen til et sunt kosthold på mange måter. Kostrådene forteller oss hva vi bør spise mer av, og hva vi bør spise mindre av – men det aller viktigste er at vi ikke spiser det samme hele tiden. Vi må spise variert. Når vi spiser variert, blir maten også mer spennende.

Matallergi

Du har kanskje hørt om allergi. Når man har allergi, reagerer kroppen på stoffer som egentlig ikke er farlige. Man kan ha allergi mot mange forskjellige ting, for eksempel husstøv, ulike dyr, pollen fra gress og trær, visse metaller eller enkelte matvarer. Hvis man har allergi mot en matvare, kaller vi det for matallergi. Hvis man har en matallergi, skal man ikke spise den matvaren man er allergisk mot. Det som skjer hvis man gjør det, er at kroppen misforstår og tror at den er under angrep. Kroppen går derfor til motangrep. Det er immunforsvaret som da aktiveres. En allergisk reaksjon kan for eksempel føre til at vi får hodepine eller utslett, begynner å klø, blir tett i nesen, får vondt i magen eller får diaré. Noen typer allergi kan gjøre at kroppenreagerer så sterkt at det kan være veldig farlig.Dette er heldigvis ikke så vanlig.

Man kan ha allergi mot mange forskjellige matvarer, men de mest vanlige er

  • melkeprotein – da tåler man heller ikke andre meieriprodukter som jogurt eller rømme, og man kan heller ikke bruke laktosefrie produkter
  • peanøtter og andre typer nøtter
  • egg
  • fisk og skalldyr
  • gluten, som finnes i flere typer mel,
  • for eksempel i hvetemel
  • soya

En del av oss kan ha matallergier som barn, som forsvinner når vi blir litt eldre. Det kalles å vokse av seg allergien. Det er ganske vanlig å vokse av seg allergi mot melk og egg. Allergi mot nøtter og fisk varer derimot gjerne hele livet.

Merking av mat

På emballasjen til en matvare finner vi mye informasjon. Vi skal blant annet kunne finne informasjon om hva matvaren inneholder. Dette er spesielt viktig for dem som har en matallergi. Det er regler for hvordan maten vi kjøper, skal merkes. De som lager maten, må også følge strenge regler i produksjonen. På den måten kan vi stole på at merkingen er riktig.

Spørsmål
Oppdrag