Tips

Kjøreregler på kjøkkenet

  1. Løp aldri på kjøkkenet! Gå rolig. Sklir eller snubler du, kan du lett skade deg på noe varmt eller skarpt.
  2. Vær forsiktig! Skarpe kniver og varme gryter og panner kan gjøre skade på deg eller andre om du ikke er forsiktig. Bruk grytekluter hver gang du skal løfte noe varmt.
  3. Velg riktige redskaper! Gjør deg kjent med de viktigste kjøkkenredskapene og hva de brukes til (se side 188 i kokeboka).
  4. Hold det rent og ryddig! Øv deg på å rydde og vaske opp underveis. Det gjør det lettere å jobbe, og oppryddingen etter at dere har spist, går raskere.

Velkommen til skolekjøkkenet! Her skal du lære å lage god, sunn og spennende mat. Du skal lære å håndtere kjøkkenredskaper og erfare hvordan man jobber sammen på en god måte. Kjøkkenet er som et verksted, og det er nødvendig å ha noen kjøreregler når flere skal jobbe sammen. Maten skal være trygg å spise, og derfor er det viktig å lære om kjøkkenhygiene.

Hvilke grunnregler bør vi ha på kjøkkenet?

Hygiene – er det så viktig, da?

Bakterier og andre mikroorganismer er så små at vi ikke kan se dem. De finnes overalt rundt oss og på oss. De fleste av dem er helt ufarlige, men noen av dem kan gjøre oss syke. Hvis disse er i mat, kan de ødelegge maten, og vi kan altså bli syke hvis vi spiser den. Noen ganger kan vi se eller lukte at maten ikke er spiselig lenger, for eksempel om den har blitt muggen eller har fått en ubehagelig lukt. Andre ganger er det ikke mulig å se at maten er ødelagt.

Når vi jobber på kjøkkenet, er det derfor viktig med god hygiene. Den aller vanligste måten å spre bakterier på er med hendene. Ved å være nøye med håndvasken bidrar du til å holde maten trygg.

Samarbeid – nøkkelen til et vellykket måltid

På skolekjøkkenet deles dere inn i grupper. Ofte er oppgavene fordelt på enere, toere, treere og firere, og så går disse rollene på rundgang mellom personene i den enkelte gruppen. Alle har ansvar for å vite hva som er deres arbeidsoppgaver. Og alle i gruppen er like viktige for at oppgavene skal bli løst og resultatet skal bli bra. Om du er ferdig med dine egne arbeidsoppgaver, er det sikkert en av de andre på gruppen som blir glad for å få hjelp.

Hygieneregler

Kjøreregler på kjøkkenet

Nå har du lært litt om kjøkkenhygiene, kjøreregler på kjøkkenet, bordskikk og hvorfor det er lurt å samarbeide, så nå er du klar til å begynne å lage mat. Husk at det er med matlaging som med alt annet – øvelse gjør mester. Lykke til!

Bordskikk – hva er det?

Når vi skal spise et måltid sammen med andre, er det lurt å være enige om noen enkle regler for hvordan vi skal oppføre oss ved bordet. Dette kalles for bordskikk, og det gjelder også når dere skal spise maten dere har laget på skolekjøkkenet. Da blir måltidet mye hyggeligere. Bli enige om hvilke regler dere skal ha, og kos dere med maten. Du får lære mer om måltidet og måltidsrytmen i leksjon 5.

Smake, smake, smake!

En av de morsomste oppgavene i forbindelse med matlaging er smakingen. Det er også en veldig viktig oppgave, for vi vil jo at maten skal smake godt før vi serverer den. Husk: Ikke dypp teskjeen i maten etter at du har hatt den i munnen. Om du har en liten asjett og en teskje på benken, kan du legge litt av maten på asjetten og smake med teskjeen – det er ikke så mye som skal til for å kjenne om noe mangler. Litt mer krydder, kanskje? Eller litt sukker?

Spørsmål
Oppdrag