Tips

Visste du at ...

Når det står «s.u.» i en invitasjon, betyr det at den som inviterer, ønsker svar på om du kommer eller ikke, som oftest innen en gitt dato. S.u. står for «svar utbes».

Etikette betyr «regler for folkeskikk og god bordskikk i selskapslivet». En kuvert er den plassen og det utstyret en person trenger til et måltid. Du bør beregne 60 cm per kuvert ved bordet. En tradisjonell kuvert ser slik ut.

Toastmasterens oppgave er å introdusere taler, sanger og annen underholdning, gjerne på en morsom og trivelig måte som lager god stemning. På norsk kalles dette også for kjøkemester, men dette ordet er ikke så mye brukt.

En fest kan være så mangt, fra en gjeng venner som samles en lørdag, til en storslått skoleavslutning. Jo større festen er, jo viktigere er planleggingen for at festen skal bli vellykket. Her får du lære å planlegge og forberede en fest, dekke og pynte bord, være vertskap og servere gjestene dine.

Hva er viktigst å huske på når du skal arrangere fest?

Planlegging av en fest

For at festen skal bli vellykket, er planlegging og forberedelser viktig. Bruk god tid på å tenke igjennom alle detaljene før du setter i gang.

Hva må du bestemme? 

  • Hva slags fest skal det være (klassefest eller høytidelig fest)?
  • Hvem skal inviteres (gjesteliste)?
  • Hva slags type invitasjon skal det være (formell eller uformell)?
  • Hvor skal festen være (hjemme, på skolekjøkkenet eller i et annet lokale)?
  • Hva skal serveres (meny)?
  • Hvordan skal det pyntes (type fest og årstid avgjør)?
  • Hva skal skje (program)?

Hvem du inviterer til fest, er avhengig av hva slags fest du ønsker at det skal være. Til tradisjonelle feiringer som fødselsdag, konfirmasjon og andre markeringer er det vanlig at man inviterer den nærmeste familien og nære venner. Andre ganger er det naturlig at bare venner blir invitert.

Invitasjon

Hvordan invitasjonen skal overbringes, finnes det ikke et standardsvar på. Noen ganger er det helt greit å sende en tekstmelding eller mail, andre ganger er det mer riktig å gjøre seg flid med en skriftlig invitasjon som vi sender i posten eller leverer personlig.

I invitasjonen bør det stå når og hvor festen skal finne sted, hvem som inviterer, og hva anledningen er. Det er også lurt å gi en svarfrist til dem du inviterer, slik at du vet i god tid hvor mange som kommer. Når det er en formell anledning, er det vanlig at gjestene også blir opplyst om hva slags antrekk som forventes.

Planlegging

Uansett om du skal servere pizza eller en middag med flere retter, bør menyen planlegges. Hvor mye penger har du tenkt å bruke på å stelle i stand til festen? For at det skal bli lettere å holde seg til planen, er det lurt å sette opp et budsjett. Da får du bedre oversikt over hva alt vil komme til å koste. Hva tror du at maten vil koste? Skal du kjøpe inn lys og servietter? Og hva med blomster?

Hva menyen skal bestå av, er opp til deg. Dersom du har tenkt å lage maten selv, må du ta hensyn til dine egne ferdigheter på kjøkkenet. Ikke planlegg altfor avanserte retter eller retter som du ikke har laget tidligere. Tenk også igjennom om du må ta religiøse hensyn når det gjelder maten, eller om noen av gjestene har matallergier.

Gode alternativer til hva du kan servere, er for eksempel småretter som du kan lage i god tid og sette fram på bordet når dere skal spise, eller en deilig gryterett som alle kan forsyne seg av selv. Hvis du skal servere flere retter, kan det være lurt å ha en kald forrett som kan gjøres ferdig på forhånd, og som er enkel å servere. Server godt, ferskt brød og smør før maten, så får du litt bedre tid til den siste finishen på kjøkkenet.

Lag en oversikt over menyen og planlegg hvordan du skal gå fram, og når du må begynne med oppgavene for å bli ferdig i tide. Dersom du lager maten klar i god tid, må du passe på at du oppbevarer og behandler den riktig, slik at ingen av gjestene senere blir syke av maten du har servert. Sett også opp en tidsplan med arbeidsinstrukser for selve gjennomføringen av festen: Hvilke retter skal serveres når, og hvordan skal de serveres? Dersom du skal servere flere retter, må bordet ryddes mellom hver rett. Hvordan skal du forhindre at det hoper seg opp med oppvask på kjøkkenet? Sørg for at oppvaskmaskinen er tom når gjestene kommer, så er det lettere å rydde etterpå.

I tillegg til matlagingen og serveringen er det andre oppgaver som bør planlegges og gjennomføres før gjestene kommer: Rommet bør være vasket, ryddet og pent pyntet til festen starter. Arbeidsplanen kan gå over flere dager – det er mye som kan gjøres i god tid.

Dekke og pynte

Dekke og pynte plakat

Å være vertskap

I tillegg til å servere gjestene dine mat og drikke skal du sørge for at alle koser seg og har det bra. Dette er din rolle som vertskap.

Med god planlegging kan du senke skuldrene og kose deg sammen med gjestene dine. Når gjestene kommer, tar du imot dem. Dersom de ikke kjenner hverandre fra før, bør du presentere dem for hverandre. Pass på at ingen føler seg utenfor. Det er viktig at du tar ansvar for å skape god stemning. Du kan også gi praktisk informasjon, for eksempel om hvor toalettet er.

Om du har en velkomstdrikk, kan den stå klar i glass. Du kan også blande drikken i en stor bolle med øse, slik at alle kan servere seg selv. Velkomstdrikken kan være en frisk eplemost med kullsyrevann, gjerne med friske bær. Mens gjestene drikker den, er det naturlig at de hilser på hverandre og blir litt bedre kjent.

Når det blir tid for å sette seg ved bordet, ønsker du gjestene velkommen til bords. Om det er et stort selskap der det forventes taler og kunstneriske innslag, kan du få hjelp av en toastmaster til å lede festen. Sammen med toastmasteren kan du på forhånd sette opp en kjøreplan med tidspunkter. Det gjør det lettere å ha kontroll med tiden.

Maten kan serveres på flere måter. Du kan servere gjestene maten på hver deres tallerken, eller du kan sette ut fat på bordet, slik at de forsyner seg selv. Noen ganger kan det være praktisk at serveringen skjer ved at et fat sendes rundt bordet. Du kan også lage en buffé på et annet bord, det vil si et separat bord der det er satt ut forskjellige retter som gjestene går og forsyner seg fra selv. Om du serverer maten på tallerken, skal gjesten få tallerkenen fra høyre side. Fatservering skal skje fra gjestens venstre side. Når du skal skjenke i glass, skal dette gjøres fra høyre side.

Spørsmål
Oppdrag