Å være i aktivitet er bra for kroppen vår. Det å gå på tur er en aktivitet som ikke krever mye utstyr, og det kan være både hyggelig og sosialt. Er det noen fine turområder i nærheten av skolen din eller der du bor?

Hva kan vi lage på et bål?

Når vi er på tur, er vi ofte ute hele dagen og går kanskje ganske langt. Enten vi går tur i fjellet eller i skogen, smaker mat ekstra godt når vi har vært fysisk aktive og kjenner at kroppen er sliten. Vi har brukt kroppen fysisk og trenger å fylle på med ny energi. Ofte smaker maten enda bedre når vi også tilbereder den ute og kan kose oss rundt et bål. Det er også viktig at vi har med oss drikke når vi er ute på lang tur.

Kan vi gjøre kål på et bål?

Mange tror at man må være speider for å tenne bål og tilberede mat utendørs. Å tenne opp et bål er slett ikke så vanskelig. Det er heller ikke slik at vi bare kan grille pølser og marshmallows på bål. Bruk fantasien, for det er faktisk mye forskjellig og spennende vi kan tilberede på et bål. Mye avhenger av utstyret du har med deg.

Men noen regler for båltenning er det jo …

Pannekaker på bål (med illustrasjon)

Å tenne bål kommer inn under allemannsretten, men det er forbudt å tenne bål i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Det er fordi det er stor fare for skogbrann i dette tidsrommet. For øvrig er det ikke alltid like lurt å tenne bål utenom dette tidsrommet. Det er heller ikke alle steder det er lov å gjøre det. Det er flere andre ting du må passe på, for eksempel om det er veldig tørt og dermed stor brannfare.

Ved båltenning

  • Sjekk alltid hva som er de lokale reglene for bålbrenning.
  • Ikke tenn bål dersom det er sterk vind eller tørt på bakken, på grunn av faren for skogbrann.
  • Velg alltid et underlag for bålet som består av steiner, grus eller sand, eller bruk en tillaget bålplass.
  • Pass på ikke å tenne bål tett inntil busker og trær.
  • Ikke lag bål rett på fjellet eller svaberget, for da kan fjellgrunnen sprekke.
  • Bruk etablerte raste- og bålplasser hvis det er mulig.
  • Slukk alltid bålet helt før du forlater det.

TIPS FOR OPPTENNING AV BÅL 

  • Bjørkenever og tørre kvister er fine å bruke til opptenning.
  • Ha rikelig med opptenningsmateriale tilgjengelig.
  • Legg cirka 30 cm lange, kløyvde vedkubber eller pinner i en firkant og legg det tørre opptenningsmaterialet inni. Tenn opp og fyll på med stadig mer opptenningsfliser hvis det trengs.
  • Legg på tørre pinner i kryss og tvers over flammene, men pass på så du ikke kveler dem.
  • Du bør la bålet brenne ned til det bare er glør igjen før du begynner med steking. Da slipper du å spise brent og sotete mat.
Oppdrag