Tips

Visste du at ...

Å servere lam på påskeaften eller en av de andre påskedagene er en eldgammel tradisjon. Den stammer fra den gangen jødene ble befridd fra egyptisk fangenskap. Siden da har jødene spiste lam for å feire dette. Også i kristendommen er lam blitt en tradisjon i påsken.

Fra september og utover høsten er det jaktsesong for både elg og hjort i Norge. Da kan det vært lurt å bruke klær med litt sterke farger om du skal på tur i skog og mark

I leksjon 23 og 24 lærte du om hvilke råvarer vi produserer i Norge. Har du tenkt på at mange av disse er tilgjengelige på ulike tider av året? I juni er de norske jordbærene modne, mens høsten er tid for rotgrønnsaker. Om høsten er også mange ute i skogen for å plukke blåbær, tyttebær og sopp. Gjennom årets fire årstider møter vi ulike sesonger for mat.

Hva vil det si å spise mat i sesong?

Det er viktig å høste råvarene når de er i sesong, for da er de på sitt beste. Før vi hadde tilgang til kjøleskap og fryser, ble mange av disse råvarene konservert på andre måter enn gjennom kjøling, slik at de skulle vare ut over sesongen. Hvis det var et godt år for multer, kunne man gjennom konservering sikre at man hadde multer også neste år. Det var nemlig ikke sikkert at det ville være like mye bær tilgjengelig da.

At vi nå har tilgang på de fleste matvarer året gjennom, har naturlig nok mye å si for mulighetene til å ha et variert kosthold som gjør at vi får i oss alle de næringsstoffene som kroppen trenger. Det er mye enklere å sette sammen et variert kosthold i dag enn det var for to hundre år siden.

De tradisjonelle konserveringsmetodene brukes på mange av råvarene den dag i dag, selv om vi gjennom import har tilgang på de fleste råvarer ferske eller fryste hele året gjennom. Til tross for dette får vi kjøpt både syltetøy, saft, spekepølse og klippfisk i butikken. Mange ønsker også å lære seg de gamle teknikkene med å safte og sylte frukt, bær og grønnsaker. Noen tørker soppen de plukker, eller lager sitt eget pinnekjøtt og fenalår av lammet når det slaktes om høsten. Det har blitt trendy å bearbeide råvarene selv. Dette er fordi de tradisjonelle konserveringsmåtene har blitt en del av den norske matkulturen, og fordi mange ønsker å bevare disse tradisjonene. Det er også ekstra stas med noe man har laget selv.

Fra vinter mot vår

Klassisk lammestek

Gjennom året har vi sesonger for ulike matvarer og retter. For eksempel begynner skreisesongen like over nyttår, med lofotfisket fra januar til april. Dette fisket har hatt stor betydning for vår nordligste landsdel helt siden vikingtiden og har dessuten vært viktig for matforsyning og økonomi i hele landet. Den tradisjonelle måten å servere skrei på kalles mølje eller skreimølje. Denne retten består av kokt skrei i skiver servert med lever, rogn og kokte poteter.

Når påsken kommer, er det tid for egg og påskelam. I løpet av påskens fridager spiser vi dobbelt så mye egg som ellers i året. I tidligere tider var det slik at hønene ikke la egg i den mørke årstiden, men begynte å verpe igjen når dagene ble lengre og lysere. Dermed ble våren også den tiden på året da hønene ruget ut et nytt kull med kyllinger etter verpepausen. Tradisjonen med å spise egg til påske henger fortsatt igjen, selv om vi i dag har egg tilgjengelig hele året.

Både i Norge og i mange andre land i verden er det vanlig å spise lammekjøtt i påsken. Rettene som lages, kan være svært forskjellige, men veldig mange kan ikke tenke seg en påske uten den tradisjonelle påskemiddagen med en stor, klassisk lammestek.

Årets lyse dager

Rømmegrøt med spekemat

Senere på våren er det sesong for norsk makrell, rabarbra og asparges. Rundt sankthanstider kommer de norske jordbærene. Mange kokker er opptatt av å følge de lokale sesongene for ulike matvarer, og i vår- og sommermånedene finner vi disse sesongråvarene på menyen til mange restauranter.

Rømmegrøt og spekemat er tradisjonell norsk sommermat. I gamledager sa man at spekeskinken var ferdig speket når gjøken gol. Det ville i praksis si en gang i løpet av mai måned.

VIL DU VITE MER? En detaljert oversikt over jaktbare arter og jakttider for ulike områder i Norge finner du i forskrift om jakt- og fangsttider.

Innhøsting

Skjære grønnsaker

Høsten er en travel matsesong. Først og fremst har vi sesong for mange typer frukt, bær og grønnsaker. I tillegg er det sesong for lammekjøtt, sopp, flere typer skalldyr, reinsdyrkjøtt, elg, hjort og annet vilt.

Ved å spise mat som er i sesong, spiser vi den mens den smaker best, og får en spennende variasjon i kostholdet gjennom året. Samtidig vil det å lage og spise mat etter årstid og sesong begrense energikrevende dyrking i drivhus, lagring av mat og lang transport av ferskvarer.

Høsten er sesong for norske rotgrønnsaker. Også gjennom vinteren har vi tilgang på norske rotgrønnsaker, for de tåler oppbevaring godt. Rotgrønnsakene kan brukes til mange deilige retter, og mange norske tradisjonsretter lages eller serveres med rotgrønnsaker.

Jul

Tradisjonelt har førjulstiden vært sesong for slakting og produksjon av hjemmelaget julepålegg, pølser og medisterkaker. I førjulstiden er det dessuten tid for å bake julekaker, lefser og annet. Fortsatt er det mange som lager og spiser disse matvarene på denne tiden av året, selv om vi kjøper mer ferdig i dag enn vi gjorde for en generasjon eller to siden.

Spørsmål
Oppdrag