Tips

Visste du at ...

  • Røyking reduserer både luktesansen og smakssansen. Folk som slutter å røyke, opplever at luktesansen og smakssansen blir bedre igjen etter en stund.
  • Cirka 25 prosent av befolkningen er det vi kaller for supersmakere. Supersmakerne har flere smaksløker på tungen enn andre.
  • Dysgeusi er en medisinsk betegnelse på endringer i smak og smaksforstyrrelser. Ofte kjenner man da en metallsmak i munnen. Dette kan skyldes en underliggende sykdom, slik som betent tannkjøtt, karies, sår, skader, soppinfeksjon eller medisinbruk.
  • Bitter smak har fra tidligere tider fungert som en slags giftalarm. Giftige planter smaker ofte bittert, og biologer tror at dette har fungert som et slags varslingssystem for hva man ikke burde spise.
  • Smaks- og luktesansen reduseres gradvis når man blir eldre.

I munnen har vi fem grunnsmaker: søtt, surt, salt, bittert og umami. God kokekunst består ofte i å skape en balanse mellom to eller flere av grunnsmakene. Det heter å smake til, og det er viktig å gjøre i matlagingen. I denne leksjonen får du lære om smakssansen og hvilke smaker vi har, og du får lære å gjenkjenne dem.

Er smak medfødt?

Grunnsmakene

«Smaken er som baken, den er delt», «hver sin smak», «smak og behag», «sur-søt saus», «bitter-søt forelskelse». Tenk hvor ofte vi bruker smaksuttrykk i språket.

Smakssansen er en av de fem sansene våre. De andre fire er syn, hørsel, følelse og lukt. Smakssansen gjør at vi kan skille smak i fem grunnsmaker:

  • søtt
  • salt
  •  surt
  • bittert
  • umami

De fleste av oss liker umiddelbart søtt og salt, mens vi må venne oss til å like det bitre. Surt kan være behagelig i kombinasjon med noe søtt. Umami kommer fra japansk og betyr «det som smaker godt». Mange kaller umami kjøttsmak eller buljongsmak.

Smaksløker

I munnen har vi sanseceller som registrerer grunnsmakene i det vi spiser og drikker. Disse er lokalisert i små grupper som kalles smaksløker. Vi har cirka 10 000 smaksløker. De fleste ligger på fremre del av tungen. Vi har også smaksløker på andre deler av tungen, helt bakerst i halsen og i hele munnhulen. Tidligere trodde man at hver smaksløk bare registrerte én av grunnsmakene, og at smaksløkene for søtt hovedsakelig befant seg foran på tungen, mens smaksløkene for surt var plassert bak på sidene av tungen. Dette har vist seg ikke å stemme. Hver smaksløk registrerer alle de fem grunnsmakene.

Når vi smaker på noe, samarbeider smakssansen med luktesansen. Luktcellene i nesen er viktige for smaksinntrykket. Uten luktesansen smaker maten mye mindre. Dette har du kanskje merket når du har vært forkjølet? Eller har du forsøkt å holde deg for nesen når du har smakt på noe? Luktesansen og matduften er svært viktige for opplevelsen av maten vi spiser.

De fleste matvarer har en blanding av grunnsmakene. Man kan venne seg til å like nye smakskombinasjoner. Derfor er det lurt av kvinner å spise variert mens de er gravide, for det vil påvirke barnas smak. De aller fleste liker søt smak – kanskje fordi morsmelk smaker søtt? Vi liker stort sett også salt smak, fordi kroppen har behov for salt. Giftige stoffer smaker ofte bittert, og derfor er det ikke like naturlig for oss mennesker å like den smaken.

Hvilke smaker vi liker, har også sammenheng med det vi er vant til fra barndommen. Det kan være minner, vaner eller kultur som gjør at vi foretrekker bestemte smaker. Det er flere ting som kan påvirke smaken, for eksempel røyking, medisinbruk, alder, genetiske faktorer, temperatur, lukt og syn. Alt dette kan nedsette eller forandre smakene. I tillegg blir smakssansen påvirket av det du nettopp spiste eller hadde i munnen, for eksempel hvis du nettopp har spist sukkertøy eller tygget tyggegummi og så smaker på noe annet.

Ulike smaker

Matmuffins

Nesten alle mennesker synes at søtt er en god smak. Ordet søtt brukes også i positiv betydning i språket vårt. Enkle karbohydrater smaker søtt, og disse finner vi for eksempel i frukt.

Kroppen vår har behov for salt. Men vi får i oss mye mer enn det som er anbefalt. Mye av maten vi kjøper, er tilsatt salt, vi bruker salt i matlagingen, og vi salter ved bordet. Mat som smaker salt, er for eksempel spekeskinke og chips.

Surt er en smak vi som regel må venne oss til. Sitron er et eksempel på mat som smaker surt.

Som tidligere nevnt smaker giftige stoffer ofte bittert. Derfor er det ikke naturlig for oss mennesker å like denne smaken med én gang. Det er en smak vi må venne oss til. Eksempler på mat som smaker bittert, er grapefrukt og mørk sjokolade.

Den siste av de fem grunnsmakene er umami. Dette er en smak de fleste opplever positivt. Soyasaus og soltørkede tomater er eksempler på matvarer som har denne smaken. Smaksreseptorer for umami ble funnet først i 1999, så derfor omtales umami også som «den ukjente smaken» eller «den nye smaken».

Spørsmål
Oppdrag