Nå har du straks fullført ett år med mat og helse, og forhåpentligvis føler du deg tryggere på kjøkkenet og har blitt mer glad i å lage mat. I denne leksjonen får du en liten oppfriskning av hva du har lært gjennom året.

Er du klar til å ta kjøkkenet i bruk for alvor?

Nå er det endelig sommer!

Sommeren er her, og snart er det ferie. Vi håper at dette skoleåret med mat og helse
har vært både morsomt og lærerikt – og at du har blitt inspirert til å eksperimentere
på kjøkkenet og lage enda mer mat.

Hva sitter du igjen med?

Husker du at målene i faget ble delt inn i tre hovedområder, nemlig mat og livsstil, mat og forbruk og mat og kultur? Gjennom skoleåret har dere vært gjennom massevis av stoff innenfor hvert av disse områdene. Dette vil være nyttig kunnskap når du en dag flytter for deg selv. Men det er ingen grunn til å vente med å lage god mat – øvelse gjør mester!

Vi håper at du etter dette året med mat og helse har utviklet bedre kunnskaper om mat og ikke minst motivasjon til å velge en sunn livsstil. Vi håper at du nå føler deg bedre rustet til å planlegge og lage trygg og god mat. Hvilken livsstil vi har, vil kunne påvirke helsen vår – både på kort og lang sikt.

Du kan helt sikkert også en god del mer om ulike mattradisjoner, både i Norge og i resten av verden. Gjennom maten kan vi lære mye om en kultur eller et samfunn.

Gjennom dette året har du kanskje også lært ting som har gjort deg til en mer bevisst forbruker. Du har lært at produktmerkingen kan hjelpe oss til å finne gode produkter i jungelen av forskjellige matvarer. Du har i tillegg lært litt om hvordan markedsføring av mat påvirker oss. Nå vet du også hvordan du kan sette sammen et kosthold som er bra for kroppen, og som er bærekraftig. Det er ikke ett fett hva du putter i handlekurven. Som forbruker har du stor makt.


Hver dag kan være en liten fest

Det er mange som synes at det er litt skummelt å invitere andre på mat. De tror at det er så mye som skal til. Men det skal ikke mye til for å få det koselig. Det trenger slett ikke å koste så mye heller. Tenk bare på hvor hyggelig det kan være å invitere noen på nybakte rundstykker og en hjemmelaget tomatsuppe en kald høstkveld. Eller hvorfor ikke invitere vennegjengen på noen pizzasnurrer og filmmaraton? Kos deg med matlagingen – og alt det gode den fører med seg!


Sommerfest

Nå som skoleåret nærmer seg slutten, kunne dere kanskje arrangere en flott sommerfest? Det er mye å glede seg over når man planlegger en fest. Fordel oppgavene mellom dere og tenk på alt fra invitasjoner til underholdning og takketaler. Kanskje vil noen holde en tale på vegne av klassen om hvordan skoleåret med mat og helse-faget har vært? I planleggingen av festen kan dere bruke det dere har lært om dette i tidligere leksjoner. Om dere ikke husker alt, så bla tilbake til leksjon 15 og 16.

Spørsmål
Oppdrag