Tips

Visste du at ...

På matportalen.no finner du en quiz om kjøkkenhygiene.

Har vi farlige bakterier og virus på hendene, kan vi gjøre oss selv og andre syke dersom vi ikke er nøye med håndhygienen. I denne leksjonen skal du og de andre i klassen gjennomføre noen eksperimenterer som viser hvor lett bakterier smitter. Du får også lære om hvordan vi bør oppbevare mat i kjøleskapet, og hvordan vi kan forhindre «krysskontaminering» av matvarer

Er det så viktig med god hygiene så lenge maten smaker godt?

Når vi vasker hendene, velger vi å gjøre det i lunkent eller varmt vann, men vi kan like godt vaske dem i kaldt vann. Temperaturen på vannet tar ikke knekken på bakteriene, det gjør såpen. Varmt vann vil lettere fjerne skitt og fett, men uten såpe sitter bakteriene igjen. Vi klarer nemlig ikke å vaske hendene i så varmt vann at bakteriene dør.

Kjøleskapet

Det er ikke bare utstyr som fjøler og kniver det er viktig å holde rent. Hvor og hvordan maten oppbevares i kjøleskapet, er også viktig for å holde maten trygg og unngå smitte. I kjøleskap og fryser reduseres aktiviteten til mikroorganismene, slik at holdbarheten på maten forlenges. Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være mellom 0 og 4 °C. Da vil bakterieveksten i matvarene være lav.

Vi bør pakke maten godt inn, for eksempel i bokser, eller dekke den til med plastfolie før vi legger den i kjøleskapet. Da unngår vi overføring av bakterier eller andre mikroorganismer mellom matvarer, det vi kaller krysskontaminering. Samtidig holder maten seg bedre. Noe av det aller viktigste når det gjelder oppbevaring i kjøleskap er å sikre at kjøleskapet ikke er overfylt. Da kan fort temperaturen bli for høy. I tillegg har det mye å si hvor i kjøleskapet vi plasserer de forskjellige matvarene. Kald luft er tyngre enn varm luft. Derfor er det kaldest nederst og varmest øverst i kjøleskapet. Matvarer som lett kan bli dårlige, slik som kjøtt og fisk, bør vi plassere nederst i kjøleskapet. Det er også en annen grunn til at det kan være lurt å plassere disse matvarene nederst. Tenk deg at det ved et uhell renner væske fra rått kjøtt eller rå fisk ned på de andre matvarene. Da øker risikoen for krysskontaminering. Dersom matvarene som har fått denne væsken på seg, skal spises uten varmebehandling og noen av bakteriene i væsken er farlige for oss, kan vi bli syke. Du kommer til å lære mer om dette i leksjon 28.

Det er også viktig å holde kjøleskapet rent. Vi oppbevarer mye forskjellig mat og drikke i et kjøleskap, og det er fort gjort at det blir litt søl. Tørk opp søl så fort du ser det, og vask kjøleskapet med jevne mellomrom.

Forhindring av smitte 

Du har lært at det første vi gjør før vi skal lage mat, er å vaske hendene grundig, slik at vi ikke overfører sykdomsframkallende mikroorganismer fra hendene våre til maten. I tillegg kan det forekomme sykdomsframkallende mikroorganismer på rått kjøtt, rå fisk, uvaskede grønnsaker og uvasket frukt. Dette er sjelden i Norge, men for sikkerhets skyld er det noen forholdsregler vi bør ta på kjøkkenet for at disse mikroorganismene ikke skal spre seg.

Det er viktig å alltid vaske salat og grønnsaker godt, for det kan være jord på dem som inneholder mikroorganismer vi ikke ønsker å få i oss. Det er lurt å ha flere fjøler og kniver, slik at du kan bruke én til grønnsaker, én til fisk og én til kjøtt. Dersom du ikke har flere fjøler og kniver å skifte imellom, bør du dele opp grønnsakene først, deretter skylle og vaske fjøla og kniven grundig med såpe før du går over til kjøtt eller fisk. Vask fjøla og kniven igjen etter at du har kuttet kjøtt og fisk. Husk også å vaske hendene godt når du går fra å jobbe med én råvare til en annen.

Eksperiment 1
Eksperiment 2