Tips

Vil du vite mer?

På nettsidene til Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no, finner du mange gode brødoppskrifter og informasjon om brød og kornvarer.

I denne leksjonen er det grovt brød og grove kornprodukter som er hovedtemaet. Dersom dere velger å bruke oppskriftene vi har foreslått, vil elevene også få praktisk erfaring med å lage sitt eget grovbrød. Det kan både være lærerikt og gi god mestringsfølelse. Elevene får også kjennskap til Brødskala’n, som kan være et nyttig verktøy når de skal velge ut brød i butikken.

Leksjonen omhandler følgende kompetansemål:

ML1: lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva plass dei ulike matvaregruppene har i kosthaldet.

ML2: forklare korleis maten verkar som energikjelde og byggjemateriale for kroppen.

ML3: samtale om tilrådingane for eit sunt kosthald frå helsestyresmaktene, og gi døme på samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil.

ML4: finne oppskrifter i ulike kjelder.

ML6: følgje oppskrifter.

Se elevtekst for denne leksjonen.

Om matallergi, matintoleranse, religion og kultur:

 • Gluten/hvete: Finn oppskrift på et glutenfritt brød.
 • Ved melkeproteinallergi benyttes vann i brøddeigen. Brødformen smøres med matolje eller melkefri margarin.

Forslag til arbeidsfordeling og rekkefølge på kjøkkenet:

Grovbrød er gjærbakst som trenger tid til å heve. Steketiden for grovbrød er også lang. For å bake grovbrød på skolekjøkkenet trenger dere derfor mer enn to skoletimer for at elevene skal få tid til å bake, spise og rydde. Dersom det ikke er tid til å lage gjærbakst, kan dere finne andre oppskrifter med grovt mel, for eksempel ulike typer scones, pannekaker, grove, usøtede vafler eller matmuffins. Et annet alternativ er at du forhever deigen før leksjonen, og demonstrerer settingen av en ny deig for elevene. Dere kan også benytte sjansen til å se på kornoppskrifter fra andre kulturer.

Gi gjerne elevene anledning til å finne fram til oppskrifter på brød de ønsker å bake, eller finn fram et utvalg oppskrifter som de kan velge mellom. 

 1. Start med håndvask og en gjennomgang av hvordan man jobber på kjøkkenet. Ta utgangspunkt i erfaringer fra forrige leksjon.
 2. Gjennomgå kjøkkenredskaper som skal brukes i leksjonen.
 3. Repeter/demonstrer hvordan man lager en gjærdeig. Vis hvordan man baker ut den ferdig hevede deigen til et brød, og forklar om etterheving, steking og avkjøling av brød.
 4. Arbeidsfordeling: Alle elevene lager hvert sitt lille grovbrød. Mens brødene heves og stekes, samarbeider elevene på hver gruppe om å lage tomatsuppe.
 5. Felles måltid. Elevene skjærer noen skiver av hvert sitt brød som de spiser til tomatsuppen. Resten av brødet får de med seg hjem. (Det er stor stas!)
 6. Gjennomgang av hva elevene har lært.
 7. Rydding og vasking. Tell opp utstyret i hvert enkelt kjøkken. Pass på at alt er tørket og ligger pent på plass.

Brødskala`n med undertekst

Fiber og jern i korn

I denne leksjonen kan elevene også lære litt om hvorfor det er sunt å spise grovt brød og grove kornprodukter. Repeter kostrådet om grove kornprodukter. Ved å velge grove kornprodukter får man i seg rikelig med fiber og flere andre næringsstoffer, for eksempel jern. 

Det er fire hovedkategorier av mel: siktet mel, sammalt mel, helkornmel og kli. Betegnelsene sier oss noe om hvor fint eller grovt kornet er malt, og dessuten hvor stor andel av kornet som er igjen i melet. Finn gjerne fram mel fra de ulike hovedkategoriene og fra forskjellige kornsorter, slik at elevene får se hvordan de ulike typene ser ut, og så kan dere kan snakke om bruksområdene for de ulike typene.

Siktet mel

I siktet mel bruker man bare selve kjernen i kornet, mens skallet skilles ut. Siktet hvetemel er det mest brukte melet til baking, og det gir lette og luftige bakverk.

Sammalt mel

I sammalt mel brukes hele kornet, både skallet og kjernen, og dette males sammen til mel. Det finnes ulike typer av sammalt mel: fint, mellomgrovt og grovt.

Helkorn

I helkornmel benyttes hele kornet, og kornene er bare delvis knust. Husk på at kornene må bløtlegges før de kan brukes!

Kli

Kli består av det harde, ytre skallet på kornet. I hvetekli er fiberinnholdet svært høyt (50–60 prosent), og bruk av hvetekli er derfor en god måte å øke fiberinnholdet i bakst på.

All verdens brød

Baking er noe mange synes er gøy, så motiver derfor elevene til å bake. Hjemmelaget bakst er dessuten godt. Snakk gjerne med elevene om brødtyper fra ulike deler av verden for å vise mangfoldet som finnes. For å få i gang tankeprosessen kan du spørre dem om de noen gang har vært ute og reist, og om de kan fortelle hva slags brød de spiste der de var. Var brødet forskjellig fra det vi er vant til?

Eksempler på spennende brød fra ulike land:

 • focaccia
 • pariserloff
 • sveitsisk bondebrød
 • indisk nanbrød

Gjær og bakepulver

Dersom det blir tid, kan du gjerne gjennomgå ulike hevingsmidler. I et vanlig grovbrød bruker vi gjær som hevemiddel. Bakepulver kan også brukes som hevemiddel. Bakepulver er vanlig å bruke i for eksempel scones.

Lag en vulkan

Å gjøre forsøk med bakepulver kan være en interessant og lærerik øvelse. Allier deg gjerne med læreren i kunst og håndverk og naturfaglæreren og lag en vulkan der dere bruker bakepulver. Dette forsøket kan dermed kombineres med relevante kompetansemål i disse fagene. Gå gjerne inn på naturfag.no for å finne ut hvordan dere kan lage en vulkan.

Spørsmål
Oppdrag