Tips

Visste du at ...

 • helsenorge.no kan du lese mer om kostrådet som gjelder melk og meieriprodukter.
 • melk.no finner du mer ernæringsfaglig stoff om melk og meieriprodukter. Der er det også et digitalt undervisningsopplegg som heter den «Den digitale melkekartongen», som er ment for ungdomstrinnet.

Start med å fortelle om melkens posisjon i det tradisjonelle norske brødmåltidet. Av melk kan det dessuten lages en mengde ulike meieriprodukter som kan brukes på ulike
måter og i ulike måltidsituasjoner. Ta en runde i klassen – hvor mange meieriprodukter klarer elevene å komme på?

Leksjonen omhandler følgende kompetansemål:

ML1: lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva plass dei ulike matvaregruppene har i kosthaldet.

ML2: forklare korleis maten verkar som energikjelde og byggjemateriale for kroppen.

ML6: følgje oppskrifter.

MF4: samtale om industriprodusert mat og mat produsert i storhushald.

Se elevtekst for denne leksjonen.

Hva kan vi lage av melk?

Om matallergi, matintoleranse, religion og kultur:

 • Gluten/hvete: Velg glutenfri pasta. Ostesausen kan jevnes med maisenna istedenfor hvetemel (som en toppjevning). Server glutenfritt brød ved behov.
 • Ved laktoseintoleranse kan laktosefri/-redusert melk og laktosefri kremfløte benyttes.
 • Ved melkeproteinallergi kan melkefri margarin og erstatningsprodukter for revet ost brukes. Det går imidlertid ikke an å lage smør eller ferskost av melkefrie alternativer på skolekjøkkenet. Ostesausen lages med et erstatningsprodukt for melk egnet til koking.
 • Ved eggallergi brukes pasta uten egg.

Forslag til arbeidsfordeling og rekkefølge på kjøkkenet:

Hvis du synes at det er hensiktsmessig, kan du dele leksjonen i to, slik at dere lager ost og smør den ene gangen og pasta med brokkoli, ostesaus og laks den andre gangen. Et annet alternativ er at dere bare lager ost og smør og serverer det med brød eller scones. Hvis du synes én liter melk er mye å lage ost av, kan du halvere porsjonen.

 1. Start med håndvask og en gjennomgang av hvordan man jobber på kjøkkenet. Ta utgangspunkt i erfaringer fra forrige leksjon.
 2. Gjennomgå det som skal lages. Gjennomgå eventuelt kjøkkenredskaper som skal brukes i leksjonen. Vis elevene hvordan man lager smør. Demonstrer hva som skjer når man tilsetter eddik og salt i melken (til ferskost) og får ut ostestoff. Arbeidsfordeling: To elever lager pastaretten. Én elev lager ferskost og dekker bord. Ferskosten serveres med friske bær til dessert. Én elev lager smør. Smøret serveres til brød sammen med måltidet
 3. Felles måltid.
 4. Gjennomgang av hva elevene har lært.
 5. Rydding og vasking. Tell opp utstyret i hvert enkelt kjøkken. Pass på at alt er tørket og ligger pent på plass.

Næringsstoffer i melk og meieriprodukter

Kostrådene anbefaler oss å inkludere magre meieriprodukter i det daglige kostholdet. Melk inneholder mange næringsstoffer, blant andre kalsium og jod. I det norske kostholdet bidrar melk og meieriprodukter med mer enn 60 prosent av inntaket av disse to næringsstoffene. I kroppen til en voksen kvinne og en voksen mann er det i gjennomsnitt henholdsvis 1 og 1,2 kilo kalsium. Hele 99 prosent av kalsiumet befinner seg i tennene og skjelettet. Den siste prosenten er fordelt mellom blodet og væsken utenfor og inni cellene våre, og dette kalsiumet er blant annet viktig for at musklene våre skal kunne fungere normalt.

Jod er viktig for stoffskiftet vårt, og det er dessuten nødvendig for at barn skal kunne vokse og utvikle seg normalt. En rapport fra 2016 viser at mange nordmenn ikke får i seg nok jod. Hvit fisk, inkludert fiskekaker og andre produkter som er laget av hvit fisk, og egg er andre kilder til jod. I det norske kostholdet er det imidlertid melk og meieriprodukter som bidrar med mest jod, og de beste kildene til jod er melk (inkludert syrnet melk), jogurt, brunost og prim.

Melk er også en kilde til proteiner, flere av B-vitaminene og noen mineraler. Meieriprodukter med et høyt fettinnhold inneholder samtidig mye mettet fett. Det er derfor kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å velge magre meieriprodukter.

Ysting av ost og kjerning av smør

I denne leksjonen får elevene en innføring i hvordan melken ble brukt til å lage smør og ost på gårdene før i tiden. Det er lærerikt for elevene å få innblikk i hvilke prosesser melken går gjennom for å bli omdannet til andre meieriprodukter. Det er også lagt opp til at elevene skal lage både ost og smør i denne leksjonen. Dette gir elevene en bedre forståelse av hvordan produksjonen av disse produktene foregår i industrien.

På meieriet

Det vi vanligvis omtaler som melk, kommer fra kua, men melken vi kjøper i butikken, har vært gjennom flere prosesser før den har blitt tappet på kartong. Forklar elevene om separering, homogenisering (all melk med unntak av skummet melk blir homogenisert) og pasteurisering. Melk pasteuriseres ved at den raskt varmes opp til 72 °C. Den holdes på denne temperaturen i 15 sekunder før den raskt kjøles ned igjen. Dette gjøres for å drepe eventuelle sykdomsframkallende mikroorganismer i melken. Det forlenger også melkens holdbarhet. 

Melk og meieriprodukter er en stor del av mattradisjonene våre – både til hverdags og til fest. Brunosten er erkenorsk. Risengrynsgrøt, rømmegrøt, riskrem og fiskeboller i hvit saus er noen tradisjonelle melkebaserte retter som tilhører den norske kulturarven.

Spørsmål
Oppdrag