Tips

Vil du vite mer?

 • På Helsedirektoratets nettside, helsenorge.no, kan du lese mer om kostrådet om å spise grove kornprodukter, og der kan du også lese mer om alle de andre kostrådene.
 • På Opplysningskontoret for brød og korns nettside, brodogkorn.no, finner du mer undervisningsmateriell om dette temaet.

Leksjonen omhandler følgende kompetansemål:

ML6: følgje oppskrifter.

ML7: diskutere kva mattryggleik og trygg mat inneber.

MF2: vurdere, velje og handle miljøbevisst.

Se elevtekst for denne leksjonen.

Finnes det nok mat til å mette alle?

Om matallergi, matintoleranse, religion og kultur:

 • Gluten/hvete: Hvetemel i rundstykkene kan byttes ut med glutenfrie meltyper. Som regel brukes samme mengde mel. På forpakningen finnes det ytterligere informasjon. Det finnes også oppskrifter på glutenfrie rundstykker på nettet.
 • Ved eggallergi kan noe annet enn egg brukes som pålegg til rundstykkene. Rundstykkene kan også pensles med noe annet enn egg, for eksempel melk, vann eller olje.

Forslag til arbeidsfordeling og rekkefølge på kjøkkenet:

Når man skal koke egg, er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg. Da sprekker de ikke så lett under kokingen, og i tillegg blir det enklere å skrelle dem etter at de er kokt. Kalde egg kokes opp fra kaldt vann. 

 1. Start med håndvask og en gjennomgang av hvordan man jobber på kjøkkenet. Ta utgangspunkt i erfaringer fra forrige leksjon.
 2. Gjennomgå eventuelt kjøkkenredskaper som skal brukes i leksjonen.
 3. Vis elevene hvordan man rører ut gjær i lunken væske, og videre hvordan gjærdeigen settes. Vis også hvordan deigen skal dekkes med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og settes på et lunt sted til heving. Hvis det blir knapt med tid, kan du ha forhevet en deig, slik at elevene kan bake den ut og etterheve rundstykkene.
 4. Vis hvordan vi forsiktig legger ett og ett egg ned i kokende vann ved hjelp av en skje, og forklar at vi tar tiden fra det siste egget er lagt i vannet.
 5. Arbeidsfordeling: Hvis det er tid, kan to og to elever gå sammen i mindre grupper og sette hver sin deig. Hvis ikke er alle med på å bake ut rundstykker. To og to elever koker egg mens deigen hever seg. Alle samarbeider om å dekke bordet. De hardkokte, avkjølte eggene deles med en eggedeler og anrettes på en tallerken, gjerne sammen med tomat, salat, kaviar osv.
 6. Felles måltid.
 7. Gjennomgang av hva elevene har lært.
 8. Rydding og vasking. Tell opp utstyret i hvert enkelt kjøkken. Pass på at alt er tørket og ligger pent på plass.

Alle har rett til mat

Det sentrale i denne leksjonen er matsikkerhet og den menneskerettigheten som går ut på at alle har rett til mat. I tolkningen av kompetansemålet ML7 har vi som nevnt tidligere oversatt det nynorske ordet mattryggleik til «matsikkerhet». Matsikkerhet er av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) definert som tilgang til nok mat, trygg mat og næringsrik mat, slik at man kan leve et aktivt og sunt liv.

Den 16. oktober hvert år markeres verdens matvaredag, World Food Day. Verdens matvaredag ble etablert av medlemslandene i FAO. Markeringen er viet til FNs bærekraftmål om å «utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk» innen 2030.

Dette er et komplisert tema uten enkle løsninger. Det viktige her er å snakke om temaet og få elevene til å reflektere omkring det. 

Temaet omfatter noen vanskelige begreper som det kan være lurt å gå gjennom:

 • klimagasser
 • klimaavtrykk
 • bærekraftig utvikling
 • bærekraftig matproduksjon
 • lokale ressurser
 • FN

Ulike kornsorter

Korn er den viktigste kilden til energi (kalorier) på verdensbasis. Korn inneholder karbohydrater og proteiner og bidrar med flere vitaminer og mineraler. Samtidig gir korn generelt lave klimaavtrykk i forhold til mengden energi som produseres. Her kan du snakke med elevene om hvilken rolle korn og kornprodukter har i deres kosthold. Et av kostrådene fra Helsedirektoratet er å spise grove kornprodukter hver dag. Du kan for eksempel stille elevene følgende spørsmål: Hva betyr grove kornprodukter, og hvordan kan vi øke inntaket av slike produkter? Vel så viktig kan det være å forklare hvilke kornprodukter som ikke er grove. 

Tåler alle å spise korn?

I kornsortene bygg, hvete og rug finnes proteinet gluten. Gluten er viktig for at en gjærdeig skal heve seg. Glutennettverket som dannes under elting av deigen, fanger opp karbondioksid (som dannes av gjæren) og gjør at baksten hever seg. Gjæren og glutennettverket lager små luftlommer som gjør at baksten blir luftig og fin. Mel med høyt gluteninnhold har altså god bakeevne.

Det er enkelte som ikke tåler gluten. Det kan det være flere grunner til, men som oftest er det fordi de har cøliaki (som rammer ca. 1–2 prosent av Norges befolkning). Du kan lese mer om cøliaki foran i lærerveiledningen.

Spørsmål
Oppdrag