Tips
 • brodogkorn.no finner du mer informasjon om korn, mel og baking.
 • Naturfagsenteret har læringsressurser som kan brukes ved tverrfaglig læring. Her finnes det blant annet oppgaver som du kan benytte i undervisningen. Gå inn på sidene Gastronomisk naturfag på naturfag.no.

Leksjonen omhandler følgende kompetansemål:

ML1: planleggje og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva for næringsstoff matvarene inneheld.

ML2: samanlikne måltid ein sjølv lagar, med kostråda frå helsestyresmaktene.

Se elevtekst for denne leksjonen.

HVORDAN BAKER VI ET SUNT, GROVT BRØD?

Om matallergi, matintoleranse, religion og kultur:

 • Gluten/hvete: Det er oppskrift på glutenfritt havrebrød og glutenfrie eplerundstykker i kokeboka.
 • Ved laktoseintoleranse erstattes melk og fløte med laktosefrie varianter.
 • Ved melkeproteinallergi benyttes olje eller melkefri margarin og vann i baksten. Det er ikke mulig å lage smør eller ferskost av melkefrie alternativer.
 • Det finnes varianter av arme riddere uten melk. Søk etter oppskrifter på nettet.
 • Rundstykkene kan pensles med vann eller melk.

Forslag til arbeidsfordeling og rekkefølge på kjøkkenet:

 1. Håndvask og repetisjon av hvordan vi jobber på kjøkkenet, basert på erfaringer fra forrige leksjon.
 2. Gjennomgang av det som skal lages. Demonstrer hvordan man setter en gjærdeig.
 3. Arbeidsfordeling: To elever lager grovbrød, eggesalat og dekker bord. To elever lager grove horn og arme riddere. Mens deigen hever, lager alle smør og ferskost sammen.
 4. Felles måltid.
 5. Gjennomgang av hva elevene har lært.
 6. Rydding og vasking.

I denne leksjonen får elevene lære om ulike typer mel og om gjærbakst. Kostrådene anbefaler oss å velge grove kornprodukter til hverdags. Snakk med elevene om fordelene ved å velge grove kornprodukter. Grove kornprodukter inneholder en høyere andel fiber, vitaminer og mineraler. Mange, både barn, unge og voksne, får i seg altfor lite fiber. Har elevene forslag til enkle grep som kan gjøre at vi kan få i oss mer fiber i hverdagen?

Grove horn

I denne leksjonen er det lagt opp til at elevene skal bake brød. Du eller elevene kan gjerne finne fram ulike oppskrifter på brød som skal lages på skolekjøkkenet. Gi gjerne elevene i hjemmelekse å legge inn oppskriften i Kostholdsplanleggeren før denne leksjonen. Hvordan er fiberinnholdet i dette brødet per porsjon? Hvor stor andel av det anbefalte daglige inntaket av fiber dekker dette? Hvilke andre næringsstoffer gir det? Elevene kan presentere dette for klassen når dere skal smake på brødene. Eventuelt kan brødskalakalkulatoren til Opplysningskontoret for brød og korn benyttes.

Hevemidler

Det er spennende for elevene å lære om gjær og andre hevemidler. Hevemidler er nødvendig for at baksten skal heve og bli luftig. Gi elevene i oppgave å finne informasjon om de ulike hevemidlene vi bruker på kjøkkenet, og ta en gjennomgang av det de har funnet ut.

Glutenfri bakst

Matopedia glutenfritt havrebrød

For elever med cøliaki er det viktig å lære om glutenfri bakst. Dette er også nyttig lærdom for resten av klassen og kan komme til nytte hvis man har venner, bekjente
eller familie som ikke spiser gluten. På nettsidene til Opplysningskontoret for brød og korn og Norsk cøliakiforening kan du finne oppskrifter på glutenfri bakst.

Eksperiment: Lag en glutenbolle

Å lage glutenboller er en spennende øvelse som visualiserer funksjonen gluten har i gjærbakst. Når man vasker ut all stivelsen og står igjen med glutennettverket, er det lett å se for seg hvordan dette er med på å heve gjærbaksten.

Forslag til svar på spørsmål
Oppdrag