Leksjonen omhandler følgende kompetansemål:

MK1: planleggje og gjennomføre måltid i samband med høgtider eller fest og ha ei vertskapsrolle.

MK2: lage mat for ulike sosiale samanhengar og drøfte korleis mat er med på å skape identitet.

Se elevtekst for denne leksjonen.

Om matallergi, matintoleranse, religion og kultur:

  • Gluten/hvete: Kokosmakroner og risgrøt er glutenfritt. Ved å søke på julebakst på nettsiden til Norsk cøliakiforening kan du finne oppskrifter på andre glutenfrie julekaker. Vaflene kan lages med glutenfritt mel.
  • Ved melkeproteinallergi må meieriprodukter byttes ut med egnede erstatningsprodukter. Velg en fast, melkefri margarin som egner seg til baking.
  • Ved eggallergi må erstatningsprodukter benyttes. Les anvisningen på pakken. Du kan også finne oppskrifter på julekaker uten egg på nettet.
  • Nøtteallergi: Kransekakestubber inneholder mandler. Vær i tillegg oppmerksom på at det er foreslått å dyppe kransekakestubbene i hakkede pistasjnøtter.

Forslag til arbeidsfordeling og rekkefølge på kjøkkenet:

Det er satt opp flere forslag til oppskrifter, og du som lærer må vurdere hva det er mulig å gjennomføre. Hvis hver gruppe lager ulike småkaker, blir det flere slag. Noen av oppskriftene er kjappe og enkle å lage, mens andre tar litt lengre tid. Hvite kakemenn krever at deigen får hvile i minst én time, eller natten over. Kanskje du som lærer har anledning til å forberede noen av deigene?

Kokosmakroner lages med bare eggehvite. Av eggeplommene som blir igjen, kan man lage sitronsmør (lemon curd) eller brune pinner. Både eggeplommer og eggehviter kan oppbevares inntil én uke i kjøleskap eller fryses.

  1. Håndvask og repetisjon av hvordan vi jobber på kjøkkenet, basert på erfaringer fra forrige leksjon.
  2. Gjennomgang av det som skal lages. Demonstrer eventuelt hvordan noen av deigene lages. I tillegg til baksten lager hvert bord pizzavafler for å få noe å spise.
  3. Felles måltid.
  4. Gjennomgang av hva elevene har lært.
  5. Rydding og vasking. Tell opp utstyret i hvert enkelt kjøkken. Pass på at alt er tørket og ligger pent på plass.

Hva er tradisjoner?

En families tradisjoner er ofte er forbundet med mat, og særlig mat til ulike høytider og fester. I denne leksjonen får elevene lære om juletradisjoner, julebakst og skikken med å gi julegaver. Leksjonen er lagt opp som et juleverksted med bakst av flere ulike julekaker. Kanskje hver gruppe kan lage ulike slag? Elevene må selvsagt få smake på kakene de har laget, men mesteparten kan spares til juleavslutningen eller pakkes inn i cellofan, slik at elevene kan gi dem som julegaver.

Forslag til svar på spørsmålene
Oppdrag