Boller og fastelavnsboller

Ingredienser

Boller:

  • 2 dl melk
  • 12 pk gjær eller 0.5 pk tørrgjær
  • 50 g margarin
  • 4 ss sukker
  • 12 ts kardemomme
  • 512 dl hvetemel
  • 1 stk egg til pensling

Fyll til fastelavnsboller:

  • 2 dl kremfløte
  • 2 ts sukker
  • 1 ss melis til å drysse over bollene

Slik gjør du

  1. Varm melken til den er fingervarm.
  2. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell i vannet eller melken. Rør til gjæren har løst seg opp.
  3. Smelt margarinen og ha margarin, sukker og kardemomme i melken.
  4. Tilsett olje og salt.
  5. Tilsett hvetemelet til du har en passe fast deig. Elt deigen jevn og smidig, slik at den slipper redskapen og bollen.
  6. Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca 30 minutter).
  7. Ha litt mel på bakebordet og skrap deigen ut av bollen
  8. Sett stekeovnen på 240°C og dekk et stekebrett med bakepapir.
  9. Trill deigen til en pølse. Del pølsen i to og så videre til du har 12 like emner.
  10. Trill emnene til boller og sett dem på stekebrettet. Dekk dem med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve til dobbel størrelse.
  11. Knekk egget og pisk det lett med gaffel. Pensle bollene med egg.
  12. Stek bollene 7-8 minutter midt i ovnen.
Bollene blir til deilige fastelavnsboller når du fyller de med krem og drysser melis over! Fyll gjerne fastelavnsbollene med syltetøy eller mandelfyll i tillegg til krem.

Fastelavnsboller:

Pisk kremfløten stiv med litt sukker. Del bollene i to. Legg en klatt krem på hver bunn og legg toppen oppå. Sikt over litt melis til pynt.