Empanadas

Ingredienser

( ca 8 stk ):

  • 5 dl hvetemel
  • 12 ts salt
  • 120 g margarin
  • 1 stk egg
  • 12 dl iskaldt vann

Fyll:

  • 4 stk potet
  • 1 stk løk
  • 200 g kjøttdeig av storfe, svin eller kylling
  • 1 ss olje til steking
  • 12 stk rød paprika
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 dl vann
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 stk egg + 1 ss vann til pensling

Slik gjør du

  1. Ha mel, salt og margarin i en matprosessor og kjør til margarinen er helt smuldret i melet. Ha i egg og vann og bland alt raskt sammen. Skrap ut deigen og kna den lett sammen. Tilsett litt mer mel om nødvendig. Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskapet for å hvile mens du lager fyllet.
  2. Skrell potetene. Legg dem på en skjærefjøl og del dem i terninger. Ha terningene i en kjele og hell på vann så det dekker. Kok potetene til de er møre. Hell av vannet og la dem dampe seg tørre.
  3. Skrell og hakk løken. Stek løken og kjøttdeigen i en varm stekepanne med litt olje. Skjær paprikaen i biter og ha den i stekepannen sammen med de kokte potetterningene. Rør sammen tomatpuré og vann og bland det inn i fyllet. Konsistensen skal være ganske tykk, og ikke rennende.
  4. Krydre med salt, pepper, spisskummen, oregano og paprika. Smak til!
  5. Del deigen i 8 biter og trill dem til små boller. Ha litt mel på benken om nødvendig.
  6. Legg bakepapir på et stekebrett. Sett stekeovnen på 200 °C.
  7. Kjevle bollene ut til tynne, runde leiver. Legg på en skje fyll og brett deigen over fyllet slik at det blir en halvmåne. Klem sammen kantene så det blir helt tett. Legg empanadasen på stekebrettet. Fortsett med resten av deigen til du har brukt opp alt fyllet.
  8. Visp sammen egget og pensle empanadasene godt. Sett brettet midt i ovnen og bak empanadasene i ca. ½ time, til de er fine og gyllenbrune. Avkjøl litt på rist.
  9. Server de nybakte empanadasene som de er, eller lag en urtedipp og server sammen med dem. 
Det er lettere å kjevle deigen mellom to plastark (for eksempel en litt tykk plastpose delt i to).