Ferskost

Ingredienser

  • 1 l helmelk
  • 212 ss eddik, 7 %
  • 12 ts salt

Slik gjør du

  1. Sett et dørslag over en skål og legg et rent klede eller kjøkkenhåndkle (ikke frotte) i dørslaget.
  2. Ha melken i en liten gryte og varm den på middels varme til den er så varm at den begynner å skumme og ryke. Melken skal ikke koke! Bruker du tremometer skal det vise 85C. rør underveis og pass på at melken ikke svir seg i bunnen. Ta gryten av varmen.
  3. Mål opp eddik og salt og rør inn i melken.  La stå i ca. 10 minutter. Rør forsiktig langs kanten av gryten og sjekk om melken har skilt seg ordentlig i hvite klumper(ost) og gulaktig myse. Om det ikke har skjedd, kan du tilsette 1 ts eddik til og vente noen minutter.
  4. Hell alt forsiktig over dørslaget. La det stå og renne av seg i 15-20 minutter.
  5. Nå er osten klar til bruk og kan smakes til med det du har lyst på!
Osten blir fastere dersom den får renne av seg lenger eller får stå i kjøleskapet en stund. Mysen kan du drikke (best når den er iskald) eller bruke når du baker brød.

Tips til hva du kan smakssette osten med:

  • Hakkede friske eller tørkede urter som dill, timian, persille eller gressløk.
  • Grovkmuste karvefrø, dill, spisskummen eller fennikelfrø.
  • Finhakket hvitløk.
  • Finhakket tørket frukt eller bær.
  • Grovmalt pepper.
  • 1/2 dl kremfløte og 1/2 ts salt (cottage cheese).