Ferskt kjøtt og suppe

Ingredienser

  • 1 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
  • 112 l vann
  • 1 ts salt
  • 1 stk purre
  • 2 kvister frisk persille
  • 2 stk gulrot
  • 100 g sellerirot eller persillerot
  • 100 g hodekål
  • 12 ts pepper

Tilbehør:

  • 13 stk purre (det hvite)
  • 2 stk gulrot
  • 1 skive kålrot
  • 1 stk persillerot
  • 8 stk små potet

Løksaus:

  • 1 stk løk
  • 5 dl kjøttkraft eller buljong
  • 2 ss hvetemel
  • 12 dl vann
  • ca 1 ts salt
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 3 ts sukker

Slik gjør du

  1. Kok opp vann, tilsett salt og legg i så hele kjøttstykker  som mulig. Ikke legg på lokk!
  2. La vannet koke opp igjen og fjern skummet som danner seg på toppen.Legg på lokk.
  3. Skjær av den hvite delen av purren (skal brukes som tilbehør, se nedenfor).
  4. Snitt det grønne fra purren i to på langs og skyll godt mellom lagene.
  5. Lag en suppekvast av persillestilkene og det grønne på purren. Bind kvasten sammen med bomullstråd, slik at den blir lett å ta opp til slutt. Suppekvasten gir god smak på kjøttkraften.
  6. La kjøttet og suppekvasten trekke under lokk til kjøttet er mørt og løsner fra beinet (ca. 2½ time). Fjern suppekvasten.
  7. Vask og rens grønnsakene og del dem i terninger. Skjær kålen i strimler. Ha grønnsakene i gryta. La alt trekke til grønnsakene er møre (ca. 10 minutter).
  8. Smak til med salt og pepper.