Gahkko - samisk brød

Ingredienser

  • 50 g (ca. 2ss) margarin , gjerne flytende
  • 1 ss mørk sirup
  • 1 ts malt anis eller fennikel
  • 12 l melk
  • 12 pk gjær eller 1/2 pk tørrgjær
  • 12 ts salt
  • 300 g hvetemel
  • 300 g grov sammalt hvete

Slik gjør du

  1. Smelt margarin. Bland inn anis eller fennikel og sirup. Rør godt så sirupen løser seg opp.
  2. Hell i melken og varm opp til blandingen er fingervarm.
  3. Ha melkeblandingen i en bakebolle og bland inn salt og det meste av melet. Kna deigen godt. Tilsett mer mel om deigen er for klissete. Deigen skal være smidig, og ikke for hard.
  4. Legg deigen i en bakebolle og dekk med et rent klede. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time)
  5. Ta deigen ut av bollen og elt den sammen igjen. Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under bakekledet igjen. La dem hvile minst 5 minutter.
  6. Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. ½ cm tykke. Legg dem på bakepapir. La dem etterheve under klede i ½ time.
  7. Varm stekeovnen til 200 °C.
  8. Prikk brødene med en gaffel. Stek brødene midt i ovnen i 10-12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne.
  9. Avkjøl litt på rist, og server brødene varme og ferske. 
    Brødene kan også stekes i stekepanne eller på stekehelle over bålet.