Grovbrød

Ingredienser

  • 3 dl vann eller melk
  • 12 pk gjær
  • 1 ss olje eller flytende margarin
  • 12 ts salt
  • 2 dl grov sammalt hvete
  • 2 dl fin sammalt rug
  • ca. 312 dl hvetemel
  • 1 ss smeltet margarin til å smøre formen med

Slik gjør du

  1. Varm vann eller melk til det er fingervarmt.
  2. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell i vannet eller melken. Rør til gjæren har løst seg opp.
  3. Tilsett oljen eller flytende margarin og salt.
  4. Rør inn melet. Tilsett grovt mel først og deretter fint mel til du har en passe fast deig. Elt deigen jevn og smidig, slik at den slipper redskapen og bollen.
  5. Dekk bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca 30 minutter).
  6. Sett stekeovnen på 200 °C og smør en avlang form (1 l eller 1.5 l) med margarin.
  7. Ha litt mel på bakebordet og skrap deigen ut av bollen.
  8. Elt deigen lett sammen og form den til en tykk pølse, like lang som formen.
  9. Legg deigen i formen og trykk den godt ned.
  10. La brødet etterheve under et rent kjøkkenhåndkle til et lett fingertrykk i deigen går langsomt tilbake.
  11. Pensle brødet med vann og lag forsiktig noen skrå snitt i overflaten med en skarp kniv.
  12. Stek brødet nederst i ovnen i ca. 40 minutter. Ta det ut av formen og avkjøl det på en rist.
Hvis du bruker tørrgjær, bør vannet være litt varmere (40-45C). Med tørrgjær er hevetiden ofte litt lengre enn med fersk gjær.