Kjøttkaker i brun saus

Ingredienser

Kjøttkaker:

  • 400 g kjøttdeig
  • 112 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 14 ts malt muskat
  • 14 ts malt ingefær
  • 2 ss potetmel
  • 112 dl melk eller vann
  • 2 ss margarin til steking
  • 12 stk løk
  • 1 stk kjøttbuljongterning
  • 5 dl vann

Brun saus:

  • 5 dl buljongkraft fra kjøttkakene
  • 1 ss margarin
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • ca. 5 dråper sukkerkulør

Slik gjør du

  1. Bruk en trespade eller nyvaskede hender og rør saltet godt inn i kjøttdeigen til den er seig og smidig. Bland inn krydder og potetmel. Tilsett melk eller vann, litt av gangen.
  2. Form runde kaker ved hjelp av en skje og hånden din. Dypp skjeen i et glass kaldt vann mellom hver kake.
  3. Finhakk løken.
  4. Ha buljong og hakket løk i ei gryte og kok opp. Skru ned til lav varme.
  5. Ha margarin i stekepanna og stek kjøttkakene på middels varme i noen minutter på hver side til de har fått en fin brunfarge.
  6. Legg kjøttkakene over i buljongen. La det småkoke i ca. 10 minutter, til kjøttkakene er gjennomkokte.
  7. Bruk ei hullsleiv og ta opp kjøttkakene fra gryta. Legg dem på en stor tallerken mens du lager brun saus av buljongen.
  8. Kjøttbuljongkraften i gryta skal bli saus. Sil kraften. Hvis du ikke lager kjøttkaker, kan du bruke 5 dl kjøttbuljong.
  9. Smelt smøret i en kjele og la det bruse kraftig.
  10. Når brusingen gir seg og smøret begynner å bli brunt, har du i melet og rører godt. La det frese en stund, til melet begynner å få farge. Dra kjelen av varmen og hell i kraften. Rør godt, slik at det ikke blir klumper.
  11. La sausen småkoke i 5 minutter.
  12. Smak til med salt og pepper.
  13. Tilsett sukkerkulør til du får passe farge på sausen. Rør godt.
  14. Ha kjøttkakene tilbake i sausen og kok opp, slik at de blir gjennomvarme. 
  15. Server kjøttkakene med brun saus, kokte poteter, kålstuing og tyttebærsyltetøy.