Klippekrans

Ingredienser

  • 1 pk fersk gjær eller tørrgjær
  • 4 dl melk
  • 150 g margarin
  • 8 ss -10 sukker
  • 12 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 2 stk egg
  • 11 dl hvetemel

Fyll:

  • 4 ss margarin
  • 4 ss sukker
  • 112 ts malt kanel
  • 2 stk eple (kan sløyfes)
  • 1 stk egg til pensling

Slik gjør du

  1. Smelt margarinen i en liten kjele og tilsett melken. Varm opp melkeblandingen til den blir fingervarm.
  2. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell i melkeblandingen. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker, salt g kardemomme. 
  3. Rør sammen egget med en gaffel og ha det i blandingen.
  4. Tilsett hvetemel til du har en passe fast deig. Elt deigen jevn og smidig, slik at den slipper redskapen og bakebollen.
  5. Dekk bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca 30 minutter).
  6. Ha litt mel på bakebordet. Skrap deigen ut av bollen, ha den på bakebordet og trill den til ei pølse, ca. 50 cm.
  7. Sett stekeovnen på 220 °C og dekk et stekebrett med bakepapir.
  8. Kjevle pølsa til et rektangel, ca. 25 cm. bredt.
  9. Smør et tynt lag myk margarin utover leiven og dryss på et jevnt lag med sukker og kanel.
  10. Bruk den groveste delen på rivjernet og riv eplene direkte på den utkjevlede leiven.
  11. Rull leiven fast sammen fra langsiden til ei pølse, og legg den i en ring på stekebrettet med skjøten ned.
  12. Klipp dypt i kransen med ca. 1½ cm. mellomrom og bøy «bladene» vekselvis til høyre og venstre.
  13. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la klippekransen etterheve til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.
  14. Visp egget sammen med en gaffel og pensle klippekransen med egg.
  15. Stek klippekransen på den nederste rillen i ovnen i 15-20 minutter. Avkjøl den på en rist.