Lussekatter

Ingredienser

  • 75 g smør
  • 212 dl melk
  • 12 pk fersk gjær eller 0.5 pk tørrgjær
  • 1 dl sukker
  • 14 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 12 ts gurkemeie
  • 712 dl hvetemel

Pynt:

  • 1 stk egg
  • 1 dl rosiner

Slik gjør du

  1. Smelt margarinen. Tilsett melken og varm dette opp til ca. 37 °C hvis du bruker fersk gjær, og ca. 40-45 °C hvis du bruker tørrgjær.
  2. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland inn resten av melken.
  3. Rør i sukker, salt, kardemomme og gurkemeie. Tilsett mel til deigen er passe fast. Elt deigen jevn og smidig, slik at den slipper redskapen og bollen.
  4. La deigen heve under et rent kjøkkenhåndkle på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 30 minutter).
  5. Dryss litt mel på bordet. Ta deigen ut av bollen og elt den godt.
  6. Sett stekeovnen på 250 °C  og dekk et stekebrett med bakepapir.
  7. Del deigen i ca. 15 biter og trill dem til lange, fingertykke pølser.
  8. Form ulike lussekatter.
  9. Legg de ferdig formede lussekattene på stekebrettet og la dem etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca. 15 minutter.
  10. Visp egget og pensle lussekattene. Pynt med rosiner.
  11. Stek lussekattene i 5-8 minutter.
  12. Avkjøl dem litt på en rist før servering. Lussekattene smaker aller best lunkne.