Majones

Ingredienser

( Ca 3 dl ):

  • 2 stk eggeplomme
  • 12 ts salt
  • 1 ss vineddik eller sitronsaft
  • 12 ts tørr eller vanlig sennep
  • 14 ts malt hvit pepper
  • 2 dl olje

Slik gjør du

  1. Før du begynner må alle ingrediensene være romtemperert. Dersom olje og egg har forskjellig temperatur kan majonesen skille seg. Du må heller ikke spe for raskt med olje! For rask speing (spesielt i starten) kan føre til at majonesen skiller seg.
  2. Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en håndmikser. Du kan også lage majonesen for hånd med en liten visp.
  3. Pisk eggeplommene med salt til de er lyse og tykke. Ha i krydder og halvparten av eddiken (eller sitronsaften).
  4. Begynn å spe med olje. Vær veldig forsiktig i begynnelsen, bare noen dråper av gangen. Etter hvert kan du spe litt raskere. Majonesen skal være glatt og blank. Blir den veldig tynn, er det fare for at den skiller seg. Prøv å vispe inn en teskje kaldt vann før du fortsetter med resten av oljen.
  5. Smak til med krydder og eddik. Ferdig majones skal være så tykk at den holder fasongen.
    Hvis majonesen skiller seg, kan du prøve å få den sammen ved å begynne på nytt med en eggeplomme og så spe forsiktig med den mislykkede majonesen. Tilsett 1-2 ss vann om majonesen blir veldig tykk.