Nigiri sushi

Ingredienser

Nigiri:

  • 2 dl sushiris eller grøtris
  • 400 g laksefilet uten skinn og ben (må ha vært fryst)

Sushieddik:

  • 112 ss sukker
  • 3 ss riseddik
  • 1 ts salt

Tilbehør:

  • 1 flaske soyasaus
  • 1 tube wasabi
  • 1 glass syltet ingefær

Slik gjør du

  1. Ha risen i et dørslag og skyll den godt under rennende, kaldt vann. Ha den i en bolle og hell på kaldt vann. La stå i 20 minutter.
  2. Hell risen i dørslaget og deretter i en kjele. Hell i like mye vann som ris.
  3. Kok opp og la risen koke i 4 minutter. Sett på lokk og senk varmen til laveste trinn. La risen stå i 15 minutter, til alt vannet er absorbert. Hell risen i et fat med høye kanter og avkjøl litt.
  4. Lag sushieddik: Rør sammen riseddik, sukker og salt til alt er oppløst.
  5. Hell sushieddiken over risen og bland forsiktig.
  6. Fukt et rent kjøkkenhåndkle og dekk til risen, slik at den ikke tørker.
  7. Skjær laksefileten i 2-3 mm tynne skiver (A).
  8. Så former du hver nigiri sushi slik: Dypp hendene i vann, slik at risen ikke kleber seg til fingrene. Bruk en spiseskje, klem risen litt sammen og form den til en avlang ball (B).
  9. Smør et tynt lag wasabi på en skive laks og legg laksen over risballen, slik at wasabien kommer mot risen. (wasabi kan sløyfes. Det er svært sterkt.)
  10. Form sushibiten ved å presse forsiktig langs sidene og på toppen, slik at fisken fester seg til risen.
  11. Legg sushibitene pent på et fat og server med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.