Pavlova

Ingredienser

Marengsbunn:

  • 3 stk eggehvite
  • 14 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 1 ts maisenna
  • 1 ts hvitvinseddik

Topping:

  • 12 pakke vaniljekrem (se oppskrift side 153)
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • ca 2 dl blå druer
  • 2 stk kiwi
  • 12 stk mango
  • 2 dl av sesongens friske bær
  • 4 blader frisk sitronmelisse eller frisk mynte til pynt

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 120 °C og dekk et stekebrett med bakepapir.
  2. Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle.
  3. Bruk en håndmikser og pisk eggehvitene på lav hastighet sammen med salt, til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet blir små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsetter du sukker, litt av gangen. Pisk videre til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, for da kan blandingen bli kornete.
  4. Vend maisennaen inn i blandingen med en slikkepott.
  5. Ha i eddiken og bland den inn med en slikkepott.
  6. Tegn en sirkel etter en kakeform (ca. 22 cm. i diameter) på bakepapiret. Ha marengsblandingen i sirkelen, form det til en kake, 2-3 cm. høy. Du kan også fordele marengsen på fire mindre sirkler, hver på størrelse med en kaffeskål, til porsjonskaker (som på bildet).
  7. Stek kaken på den nederste rillen i ca. 1 ½ time, til bunnen er sprø på yttersiden og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut og legg den på et fat.
  8. Dekk marengsbunnen med vaniljekrem.
  9. Pisk kremfløten og sukkeret til en myk krem og fordel den over eggekremen. Rens og del opp frukten og eventuelt store bær i biter og fordel alt over pavlovaen. Pynt gjerne med blader av sitronmelisse eller mynte. Server pavlovaen nylaget.
Bruk gjerne andre typer bær eller frukt, alt etter hvilken sesong det er. Marengsbunnen kan du lage flere dager i forveien. La den ligge på et tørt sted, med litt matpapir rundt.