Raspeballer med kålrotstappe

Ingredienser

Raspeball:

  • ca 1 kg potet (Ca 10 poteter)
  • 3 dl byggmel
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 l vann
  • 150 g bacon
  • ca 250 g grov pølse
  • 1 stk kjøttbuljongterning

Kålrotstappe:

  • 1 kg kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 1 l vann
  • 1 dl kremfløte eller matfløte
  • 3 ss smør eller margarin
  • 2 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Skrell potetene. Kok tre av potetene og riv de andre grovt på et rivjern eller i en matprosessor.
  2. Mos de kokte potetene med en potetmoser og bland dem sammen med de revne potetene, mel og salt.
  3. Kok opp kjøttbuljongen.
  4. Form raspeballer ved hjelp av en skje som dyppes i vann. Ta en skje røre og form hver raspeball forsiktig i hånden din.
  5. Kok først en prøve: Legg en raspeball forsiktig over i den kokende buljongen, for å se om konsistensen er passe. Raspeballen skal holde formen når den koker.
  6. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball du former. Prøv å få dem så glatte som mulig. Legg raspeballene forsiktig over i kjøttbuljongen. Buljongen må koke når du legger dem i.
  7. Når alle raspeballene er lagt i, skal de småkoke i 30-40 minutter. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge tvers igjennom.
  8. Server raspeballer med stekt bacon, grove pølser og kålrotstappe.
    Raspeball kan lages med fyll («dott») inni. Da steker du bacon eller sideflesk i små biter og legger en teskje av dette inni raspeballen mens du former den i hånden.

Kålrotstappe:

  1. Del kålroten i tykke skiver og fjern skallet. Skrell gulrøttene. Del kålroten og gulrøttene i biter.
  2. Kok opp vann med litt salt og kok grønnsakene møre.
  3. Hell av kokevannet og mos grønnsakene med en potetmoser.
  4. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
    Klubb, kumle, komle, kompe, potetball eller bare ball er andre navn på denne retten. Dette er tradisjonsmat mange steder i landet, og oppskriften er litt forskjellig fra sted til sted.